Ако вярваме на легендата за едно от най-харесваните френски сирена - камамбер, за него трябва да благодарим на Френската революция. То датира от 1791 г., когато се смята, че свещеник е споделил рецептата си с фермерка от Камамбер, която го е приела в дома си.

Най-добрите сирена в света според Taste Atlas - италиански, френски и още нещо

Кои са най-добрите сирена в света

За всеки вкус по нещо

Сега обаче за този вид сирене, както и неговият "братовчед" с по-мек вкус - сиренето бри, се оказва, че има вероятност да изчезнат.

Първоначално са се появили спекулации в социалните мрежи, а след това Френския национален център за научни изследвания е решил да направи свое проучване.

Снимка 658583

Източник: iStock

Изследователите обясняват, че това, което много хора не си дават сметка, е, че сирената са като една "динамична екосистема", която обаче не можем да видим. Скрити за човешкото око остават плесените, дрождите и бактериите, които се размножават, за да превърнат сиренето в това, което после купуваме от магазина като камембер и бри.

И двата вида днес се правят с един и същи вид плесен - Penicillium camemberti. Той не само се развива бързо, но и придава на сирената бялата им "обвивка" и характерната миризма. Затова и до 50-те години на миналия век вече се е превърнал в "златен стандарт" за производителите.

Снимка 658584

Източник: iStock

Именно заради този вид плесен обаче камембер и бри може да се окажат застрашени от изчезване. Penicillium camemberti не може да се възпроизвежда сам, затова трябва да се клонира отново и отново. Така, всяко сирене се прави с генетично идентичен щам. Тази липса на генетично разнообразие прави плесента уязвима към патогени или други промени в околната среда и някоя неприятна болест може да унищожи популацията ѝ.

Minger на Highland Fine Cheeses - шотландското сирене, което е едно от най-миризливите в света

Това ли е най-миризливото сирене в света

Мирише на подгизнала обувка, но е нежно на вкус

Въпреки че няма изгледи сирената камембер и бри да изчезнат скоро, учените предупреждават, че ако не бъдат използвани иновациите в индустрията, реално може да останем без тези два вида на рафтовете в хранителните магазини, пише The Washington Post.