В днешно време всички добре знаем, че жените могат да постигнат всичко, което си наумят. Преди няколко десетилетия обаче скептицизма към тях е бил значително по-голям.

Лекси Алфорд - момичето, което на 23 г. вече е обиколило всички държави в света

Момичето, което на 23 г. вече е обиколило всички държави в света

И може да се похвали с рекорд на Гинес

Затова пък е имало жени като Алоха Уондъруел - за да доказват на мъжете, че не трябва да се мислят за по-важно, отколкото са. Именно тя остава в историята като първата жена, която успява да обиколи света с кола.

Всичко започва през далечната 1922 г., когато 16-годишната Идрис Хол, както е рожденото ѝ име, вижда обява от приключенец, който търси млада дама, която да се присъедини към него и екипа му на околосветско пътешествие с кола.

Авантюристичният дух на Алоха е достатъчно силен, за да не му мисли много и да се впусне в това преживяване, което запечатва името ѝ в историята. Тя става част от екипа на капитан Уолтър Уондъруел, чието истинско име е Валериан Йоханес Пиечински.

Тя говори френски, испански, италиански, руски, китайски и японски, според Road & Track, но освен това ѝ се налага по време на пътешествието да влиза в ролята на актриса, фотограф, оператор, шофьор, шивачка, перачка, филмов монтажист и какво ли още не.

Околосветското пътуване на Алоха Уондъруел и екипа продължава цели седем години, като завършва през 1929 г. За това време тя преминава през 75 страни и преживява какво ли не.

От Италия на Мусолини през лагеруване пред пирамидите в Египет до пустинята в Судан - Алоха Уондъруел е преживяла и видяла много. По време на околосветското си пътешествие с кола тя се влюбва в капитан Уондъруел, който по онова време все още е бил женен за първата си съпруга.

Когато приключението завършва, двамата се женят и установяват в САЩ. Имат големи планове за нови пътувания, но те така и не се осъществяват, защото Уолтър Уондъруел бива убит през декември 1932 г. Двамата имат две деца от връзката си.

През 1933 г. Алоха отново намира любовта и се жени повторно. Заедно с втория си съпруг продължава да пътува, заснема документални филми и изнася лекции. Алоха Уондъруел умира в Калифорния на 4 юни 1996 г. на 90-годишна възраст.

Новият Ford Explorer и Лекси Алфорд (Lexie Limitless) - рекордът, който постави тя с електрическия автомобил

Момичето, което обиколи света с електрическа кола

Лекси Алфорд е първият човек, обиколил земното кълбо с електрически автомобил

В историята тя остава като първата жена, която прави околосветско пътешествие с автомобил. Над 90 години след нейното постижение друго младо момиче с изследователски дух - Лекси Алфорд, също направи околосветско пътешествие с кола, но този път електрическа.