Впечатляващата приключенска история на Джой Фокс започва с един тъжен край - краят на годежа ѝ, който я оставя с разбито сърце. Това се случва през януари 1956 г. Тогава тя е на 20 години и живее в малкото английско градче Уивънхоу, но започва да мечтае за света отвъд провинцията.

Джой Райън - 94-годишната американка, която обикаля света с внука си

И на 94 не е късно за околосветско пътешествие

Баба и внук са супер тандем

Джой Фокс произхожда от скромно семейство и не се радва на безгрижно детство. По това време светът преживява Втората световна война. Заради бурните времена тя така и не пътува, но помни историите на майка си за нейните пътувания до Египет, Китай и Индия - дестинации, които е посетила с нейния баща. По-големият брат на Джой - Алън, също ѝ е говорил за пътуванията си до Венеция и красотата на града. Вдъхновена, но все още тъжаща по изгубената любов, жената решава, че и нейното време за пътешествия е дошло. Тя продава годежния си пръстен и се отдава на порива си да изследва света.

"Нямам представа как стигнах от това село до Дувър и после на ферибота. Но след това взех влака и минах през Франция и Швейцария до Италия. И това беше първата ми глътка въздух далеч от дома", споделя Джой Фокс.

Днес вече на 89 години, тя дори и не си помисля да забавя темпото. И продължава да пътува по света със същите наслада и ентусиазъм, с които го прави и когато е била на 20. Нейният безграничен приключенски дух наскоро ѝ носи наградата JourneyWoman Evelyn Hannon. Отличена е от JourneyWoman - глобална организация, която насърчава жените над 50 години да пътуват самостоятелното.

"Нямах представа, че ще продължа да пътувам на тази възраст", признава Фокс. "Но това, че съм благословена с добро здраве, означава, че все още мога да опознавам повече от света."

За Джой Фокс първото приключенско изживяване е в Италия. Там тя прекарва две седмици и междувременно се сближава с италианец, който ѝ показва забележителностите на страната. Двамата заедно разглеждат Портофино, Рапало, Милано и други градове в страната.

"Срещнах Луиджи на едни танци, той ми показа италианската Ривиера", спомня си още жената. "Единственият проблем беше, че той искаше да ми покаже и всички църкви, но аз не бях облечена подходящо, затова не можах да вляза в нито една от тях. Но сега съм по-предвидлива и винаги нося шал със себе си, когато пътувам", споделя през смях тя.

Завръщайки се обратно в Англия, Джой вече не само е преодоляла проваления си годеж, но и се чувства по-смела, с повече самочувствие и въодушевление. Скоро след това обаче семейството ѝ се мести във Ванкувър, Канада, където тя се влюбва отново и се омъжва. Следващите ѝ пътешествия включват къмпиги, съпруга ѝ, както и децата.

"Съпругът ми обичаше да къмпингува и той донякъде ми помогна да разбера природата... искаше да види всички водопади и реки", споделя Джой за него.

Двамата заедно с трите си деца обикалят много из Канада, както и Съединените щати. По-късно обаче, когато децата са вече големи, а съпругът ѝ е зает с бизнес пътувания, тя започва отново да пътува сама. И продължава да го прави и след 2015 г., когато съпругът ѝ почива.

Пътешественичката посещава Монако, Австралия, Нова Зеландия и островите Кук. За 65-ия си рожден ден пък заминава за Шотландия, за да опознае страната, в която е родена, преди семейството ѝ да се премести в Англия.

"Шотландия е любима, просто защото съм родена там. Но също така имах един момент в Шотландия, по здрач, когато гайдарят излезе и изсвири The Lament...". Такива моменти обичам", споделя Джой Фокс.

За 84-ия ѝ рожден ден следва посещение на Норвегия. А там изживява още нещо незабравимо. "Да видя Северното сияние на рождения си ден беше невероятно", допълва тя.

Другите ѝ пътувания я отвеждат в Австралия, където преодолява страха си от вода, за да види Големия бариерен риф. В Нова Зеландия пък плува с делфини.

"Мислех си, че никога няма да мога да го направя, ужасявам се от вода. Но гидът каза: "Не, записали сте се, платили сте, за да го направите, така че го направете." Направих го и се радвам за това... крещях през цялото време... от вълнение", спомня си още шотландката.

В интервюто си за BBC тя издава и някои съвети за соло пътешествениците. Според нея най-важното е човек да се чувства комфортно в собствената си компания. Тя препоръчва всеки да отдели време, за да се подготви за първото си самостоятелно пътуване, като преди това свикне да прави неща сам в града, в който живее.

"Хапнете навън няколко пъти, за да свикнете да се храните сами, когато отидете в чужбина. Харесвам собствената си компания, щастлива съм и сама, но е важно да си свикне", уточнява Джой Фокс.

Тя издава, че за някои пътувания разчита на помощта на туристически агент, за други се справя съвсем сама, а най-рядко избира организирани екскурзии. За да бъде пък приключението ѝ наистина запомнящо се, не залага само на типичните туристически локации и дейности, а избира такива, които могат да я накарат да се развълнува истински - като плуването с делфини например.

Алоха Уондъруел - първата жена, обиколила света с кола

Алоха Уондъруел - първата жена, обиколила света с кола

Ето какво знаем за невероятната история на едно момиче, водено от приключенски дух

Макар и да е вече на 89 години, пътешественичката не е приключила с пътуванията. Издава, че не е броила държавите, които е посетила през годините, но планира следващите. По-късно през 2024 г. ѝ предстои да пътува до Малта, където ще отбележи 65-ата годишнина от сватбата си. А за предстоящия си 90-годишен юбилей пък обмисля нещо наистина специално. В списъка ѝ са дестинации като Азорските и Канарските острови, както и отново Италия, където този път ѝ се иска да види езерото Комо.