Бързо, лесно и много вкусно. Сандвичите са любимото ни спасение от глада тогава, когато нямаме възможност да се насладим на нещо по-различно за хапване. Най-често ги приготвяме или спрямо предпочитанията си, или в зависимост от това какво имаме налично в хладилника.

Авокадо тостът - как да го превърнем в нещо повече от скучен сандвич

Авокадо тостът - как да го превърнем в нещо повече от скучен сандвич

Хем засищащо, хем вкусно и разнообразно

Ако досега не сме правили сандвич по рецепта, значи е време да опитаме. Избрахме си 10 от целия свят от по-голямата селекция на CNN и вече нямаме търпение да ги опитаме - перфектни са за из път по време на летните ни разходки и за вечерите, които предпочитаме да прекараме навън, а не пред печката.

Трамецино

Този италиански сандвич е много лесен за приготвяне. Смята се, че започва да се прави първо в Торино през 20-те години на миналия век. Трябват ни само две филии бял тостер хляб. Махаме коричките и ги изрязваме в правоъгълна форма. Между тях слагаме риба тон от консерва и нарязано твърдо сварено яйце. По желание може да добавим и майонеза, зелена салата или маслини - а защо не и трите.

На Ботуша има десетки разновидности на този сандвич като това е оригиналният пълнеж. Може да го срещнем и с прошуто и различни сирена, но важното е, че видът хляб и формата му са задължителен компонент.

Снимка 667102

Източник: iStock

Крок Мосю

Това е най-известният френски сандвич, който си е истинско кулинарно произведение. Той има "мъжка" и "женска" версия, която носи името Крок Мадам. Разликата помежду им е, че при Крок Мосю филиите от бял хляб се поръсват с настърган ементал, слага се шунка и се запечатват с масло или сос бешамел. А при другия вариант яйцето се пържи отделно и се слага върху сандвича. И в двата случая отгоре се поръсва с прясна подправка по избор.

Снимка 667103

Източник: iStock

Фалафел пита

Щом има фалафели, значи идва от Близкия изход. Вегетарианско и много вкусно - така най-просто можем да го определим. Трябват ни малките, нахутени кюфтенца, малко салата, домати, лук и сос тахини, които слагаме в джоб пита.

Снимка 667106

Източник: iStock

Торта ахогада

Този традиционен мексикански сандвич си е цяло ястие - пикантно и с вкусен сос от оцет, кимион и люти чушки. Между двете половинки на бриош питката се слага свинско месо, боб и лук. Съществуват и версии с пилешко и сирена. Най-често сандвичът се декорира с лучени кръгчета.

Снимка 667117

Източник: iStock

Шаварма

Още един сандвич от Близкия изток, който много наподобява на добре познатия на всички дюнер. В оригиналната си версия съдържа овкусено агнешко месо от шиш, към което се добавят домати, зелена салата, лук и други съставки и се завива с лаваш пита.

Снимка 667118

Източник: iStock

Памбазо

Още едно мексиканско предложение, което е традиционно за уличната кухня в страната. Най-специфичното за него е, че хлябът се пържи в сос от червен пипер. След това между него се слагат чоризо, картофи, зелена салата, сметана и салца сос. Може да се добави и бяло сирене и авокадо например.

Снимка 667123

Източник: iStock

Муфулета

Това е името на вид кръгъл сицилиански сусамов хляб, както и на сандвич, който произлиза от американския щат Ню Орлиънс. Хлебчето се разрязва хоризонтално и между двете части се слагат шунка, салам и различни сирена (като проволоне например). Най-специалното в него е салатата от нарязани зелени и натурални маслини, червени чушки, каперси и магданоз, смесени със зехтин.

Снимка 667124

Източник: iStock

Чивито

Едно предложение от Уругвай, което не можем да наредим сред най-бюджетните. В бриош питката се нареждат шунка, бекон, рибай стек или телешко контрафиле. Към тях добавяме пържено яйце, свежа салата, майонеза и разтопена моцарела.

Снимка 667132

Източник: iStock

Фрикасе

Свързваме това име с друг тип храна, но така се казва и традиционният тунизийски сандвич, съставен от пържен хляб, твърдо сварено яйце, риба тон, маслини, каперси и картофено пюре. Задължителната подправка за него е куркумата.