Историите на хора, които обикалят света само с една раница на гърба винаги са ни впечатлявали. И дори да повдигаме вежди от почуда как успяват да го направят и да си казваме, че това е пълна лудост, тайничко и им завиждаме за смелостта. Защото това със сигурност е приключението на живота им и всеки ден е ново предизвикателство.

Богдана Найденова, пътувания, България и какво сподели за себе си и начина си на живот един запален пътешественик

Когато страстта към пътешествията диктува всяка твоя крачка

Богдана Найденова за незабравимите приключения, за най-вкусната храна и за любимите места по света и у нас

Поредната ентусиастка, която прекарва години от живота си в дълги пътувания, е Лесли МакНеър от Охайо. Наскоро тя даде интервю за YouTube канала Jenncysworld, в което разкрива подробности за това какво е да посетиш 80 страни по целия свят в рамките на девет години.

Може би смятаме че днес, във века на модерните технологии, това е много по-лесно постижимо, отколкото преди няколко десетилетия. Но Лесли пътешества без да има по ръка най-голямото удобство на модерния човек - смартфона. Тя признава, че никога не е имала подобно устройство, но и никога не е усещала неговата липса.

Снимка 646130

Източник: YouTube / Jenncysworld

И вместо да използва навигация, записва на ръка упътванията, които й дават различни хора, за да стигне до крайната си цел. Все пак носи със себе си лаптоп, за да може да се свързва с близките си и да запазва полети, но го прави само когато е отсседнала някъде. А когато е навън иска да бъде изцяло в момента и с хората около себе си, а не например да си пише с някого, който я чака у дома. 

30-годишната МакНеър днес е типичен модерен номад, но без профили в социалните мрежи, в които да споделя приключенията си. А всичко започва с едно обикновено пътуване до Европа в компанията на приятел веднага след като завършва висшето си образование. Скоро след заминаването им на него започва да му липсва родният дом, а Лесни решава да продължи да пътува по света сама и така "случайно" успява да посети цели 80 страни в последните девет години.

Наложило се е да продаде всичко, което има, за да не слага край на околосветското си пътешествие. Тя е била наясно, че то ще отнеме доста време, но не е предполагала, че ще бъде чак толкова. Крайна дата за прибиране никога не си е поставяла. И винаги е била наясно, че някои ще искат да бъдат като нея, а за други този начин на живот ще си остане непонятен и неприемлив, предава Daily Mail.

Снимка 646129

Източник: YouTube / Jenncysworld

МакНеър неведнъж е чувала и твърденията, че явно е много богата, щом може да си позволи да пътува толкова много. Но истината е съвсем различна - просто е станала специалист в това да живее с малко пари като в повечето дни успява да похарчи по-малко от 10 долара. А това е по-малко, отколкото биха й трябвали ежедневно в Охайо.

Ниските разходи на Лесли са възможни най-вече заради това, че тя почти никога не плаща за настаняване, а отсяда при местни, които предлагат подслон безплатно чрез различни платформи. В някои страни отсяда и в най-евтините хостели като си е поставила лимит от пет долара на вечер.

И докато за повечето хора да спят в домовете на непознати е напълно неприемливо, за пътешественичката е най-обогатяващото преживяване, защото създава приятелства по целия свят. А за да успее да изкара някой долар, Лесли се хваща на работа в някоя от по-богатите страни, които посещава за по-дълго време - месец или два.

Най-забележителните места за пътуване в света за 2023 г. според списание TIME

Най-забележителните места в света за 2023 г.

50 идеи за пътувания

На фона на сериозния натрупан опит в пътешествията МакНеър е категорична, че Африка й е най на сърце. За нея това е най-подходящият континент за пътешествия, защото бързо те кара да излезеш от комфортната си зона и се срещаш с много невероятни хора. Друга незабравима за нея дестинация е Френска Полинезия заради страхотната природа. А предстоящите празници Лесли планира да посрещне на Филипините.