Имаме спомен за острата болка от едната страна на корема още от часовете по физическо в училище. По-късно случайно пренапрягане при спорт или продължителна физическа активност може да го предизвика отново. За подобно пробождане споменават най-вече хора, които практикуват спортове, при които се движи горната част на тялото - бегачи, плувци, ездачи. Каква е причината за него?

Снимка 433047

Източник: iStock

Краткият отговор е: не е ясно. За момента лекари и учени не са открили първоизточника им, но и не са правени кой знае колко задълбочени проучвания по темата. Знае се, че те са по-чести при млади хора, като намаляват с напредване на възрастта. И незавидимо дали сме професионален спортист или човек, който бяга за здраве, пробожданията са еднакво болезнени.

Някои от теориите за причината им са, че те се дължат на храната, която сме яли преди тренировка (с прекалено съдържание на захар), че недостатъчно кръв достига до диафрагмата при движение и се получават крампи, че може да е отговорна неправилната стойка при спорт или пък е свързана със спазъм на жлъчния мехур.

Снимка 439654

Източник: iStock

Какъв е съветът на докторите? Най-вече да не се притесняваме - болката отшумява в рамките на минути, след като сме спрели да спортуваме. Ако обаче продължи, е време за консултация.