Ако трябва да намерим нещо хубаво в настоящата ситуация с пандемията, една от мислите, които ни идват, е, че днес разполагаме с технологии, които по време на Испанския грип преди стотина години дори не са били обект на научно-фантастични дискусии.

Днес човешкият вид използва интелигентни системи и невероятна дигитална мощ, които неминуемо ще играят централна роля в овладяването не само на сегашния вирус, но и на бъдещи подобни ситуации.

Apple от години развива собствени технологии и платформи, фокусирани върху здравеопазването, и наскоро предложи услуга за диагностициране чрез Siri на територията на САЩ.

Снимка 472598

Източник: iStock

Всеки собственик на джаджа, разполагаща със Siri, може да попита асистента на английски дали има корона вирус - "Siri, do I have coronavirus?"

След този въпрос дигиталният асистент превежда потребителя през допълнителни въпроси, като дали има кашлица, дали е влизал в контакт със заразени, дали е пътувал и т.н.

Коронавирусът, болните и колко време остават заразни те

Колко време остават заразни заболелите от коронавирус

Инкубационен и инфекциозен период на COVID-19

В зависимост от всеки отговор Siri променя хода на разговора, като при установяване на възможна зараза асистентът сам алармира медицинските служби в съответния регион.

Коронавирусът, предпазването от заразяване и най-изобретателните и забавни начини да го направим

Най-безумните начини за предпазване от коронавирус

Сигурността на първо място

Siri разполага вече и с услуга, която ни напомня да си мием ръцете, а здравните съвети, които дава, идват директно от базата данни на Обществените здравни услуги на САЩ.