Броят на изследванията за евентуалната вреда от мобилните телефони расте като че ли със скоростта, с която се разпространяват самите телефони. За съжаление, на пръв поглед колкото проучвания показват вредата от тях, толкова и опровергават тези твърдения. Все пак натрупаните данни позволяват да бъдат направени няколко общи изводи, съобщава здраве.bg:

Страх №1: "микровълнова печка" за мозъка
Степен на опасност - неопределена

Не можем да се предпазим от електромагнитното излъчване - без него мобилните телефони просто няма да работят. Но толкова ли е вредно то всъщност? До днес все още няма еднозначен отговор за вредата от електромагнитните вълни, в частност тези, които идват от мобилните телефони. Някои специалисти упорито доказват, че излъчването по време на разговор създава ефекта на микровълновата печка и провокира развитието на ракови заболявания, а други, не по-малко убедително, опровергават всичко това.
През септември миналата година бяха оповестени резултатите от най-голямата (и засега единствена) в света Програма за безопасно прилагане на мобилните телекомуникации (MTHR). Учените, взели участие в нея, не посочват съществени разлики в честотата на възникване на злокачествени образувания при "мобилните" и "немобилни" хора.

Страх №2: не мога да заспя през нощта
Степен на опасност: 2 от 10

Според някои учени мобилният телефон може да бъде причина за появата на безсъние.
Човешкият организъм наистина е твърде чувствителен дори към слабите излъчвания, съразмерни на колебанията на живите клетки, а именно на такива честоти работи мобилният телефон в режим на изчакване.
Белгийски учени публикуваха в списание Sleep резултатите от своето наблюдение, според които подрастващите, които си лягат в леглото със своя мобилен телефон, се уморяват по-силно към края на учебната година в сравнение с техните връстници.
Тук няма какво да ни учуди - особено децата през нощта трябва да спят и то достатъчно (8-10 часа), а не да си пишат sms-и! Това, разбира се, се отнася и до възрастните - не може без последствия да се игнорират такива важни неща, каквито са всекидневните биоритми. А за излъчването в режим на изчакване не си заслужава да се тревожите - просто не поставяйте телефона под възглавницата.

Страх №3: "тунелен синдром"
Степен на опасност: 8 от 10

Някои хора пишат по стотици sms-и всеки ден. Поради постоянното набиране на буквите (най-често с палеца на дясната ръка) нервите и кръвоносните съдове се свиват в тесните канали или "тунели" между сухожилията, мускулите и костите. Ръцете започват да болят и отичат, пръстите изтръпват, нормалната чувствителност се нарушава и се появява т.нар. "тунелен синдром".
Той се лекува с противовъзпалителни мехлеми, топли вани с морска сол и физиологични процедури (магнит, лазер, електро и фонореза). И главното - ограничете sms-ите.

Страх №4: влошаване на паметта
Степен на опасност: 10 от 10

Тук въпросителните като че ли са най-малко. Активното използване на мобилните телефони не влияе добре на интелекта и паметта. Човек не се старае да запомня телефонните номера, използва калкулатор, записва си информацията вместо да се опитва да я запамети. Запомнянето тренира паметта, а поради липсата на такава необходимост нашият мозък започва да страда. Той вече не се напряга и така постепенно намалява способностите си за запомняне.

Страх №5: мобилни фантоми
Степен на опасност: 6 от 10

Силно обезпокоителна е и голямата психологическа зависимост от мобилните телефони. Често ние започваме да нервничим, когато телефонът не е около нас. Не са малко и случаите, когато ни се причува, че той звъни.
Дори посред нощ хората се събуждат в очакване някой да ги потърси по телефона.

Американски учени са измислили за този феномен специална дума ringxiety (ring - звънец и anxiety - тревожност). Целият живот на човека се свежда до очакването да му позвънят и той периодично чува звънене, когато в действителност телефонът мълчи.

Тази патологична привързаност се лекува доста трудно. Жертвите на фантомното звънене се нуждаят преди всичко от помощ от психолог, за да се разделят със страховете си и с излишната зависимост от значими хора и дела.
Проблемът всъщност се крие не в мобилния телефон, а в неговия собственик. Зад напълно конкретния страх да не се пропусне обаждане стои страхът от самотата, изгубване на работата или клиенти.
Мобилният телефон, подобно на лакмус, проявява само негативните преживявания, правейки ги по-забележими - без телефон тези хора биха се "побъркали", ако приятелят, съпругата или детето закъснеят дори само 5 минути.

Страх №6: рохко или твърдо сварено?
Степен на опасност: 2 от 10

Според унгарски изследователи, носенето на мобилен телефон на кръста или в джоба намалява количеството на сперматозоидите и променя състава на спермата. Теоретично това наистина е възможно, ако се отчете отделяната от телефона топлина. Но повечето специалисти са скептично настроени - те подчертават големият брой фактори, влияещи на количеството на сперматозоидите, поради което посочването на един за определящ е твърде пресилено.

Все пак връзка между мобилния телефон и безплодието може би наистина съществува. Дългите разговори често се съчетават с малко подвижен начин на живот, хроничен стрес, неправилно хранене, характерни най-вече за хората с напрегната работа. Всички изброени фактори (както поотделно, така и в съвкупност) са рискови за развитието на застойни и възпалителни явления в мъжката полова система. А безплодието е само на една крачка от тях.

Страх №7: а децата?
Степен на опасност - неопределена

Съвременните деца едва са се научили да говорят и вече искат мобилен телефон. И повечето родители, разбира се, веднага им го купуват, защото от друга страна това им позволява те винаги да знаят къде и с кого е детето във всеки момент.
Резултатите от ново изследване показаха, че например 37% от италианските деца страдат от "телефонна зависимост".

В другите европейски страни ситуацията е подобна. В доклада на британският Национален комитет по радиологична защита (NRPB) бе потвърден (и по отношение на телефоните) иначе отдавна известния факт - децата са в по-голяма степен подложени на влиянието на различните вредни въздействия. Това даде основание на редица специалисти да обявят мобилните телефони за потенциално опасни, докато не бъде доказано противното.

здраве.bg