На всеки му се е случвало да разкъса на две корковата тапа, докато се опитва да отвари бутилка вино. Причината, обикновено, е в начина, по който е била съхранявана бутилката, а не е в тапата.
Според експерта Ейдриън Смит, ако искате да запазите виното в най-добрата му форма, то винаги трябва да е в контакт с корковата тапа. Поради тази причина и се налага то да бъде позиционирано по правилния начин.
Виненият критик Джоана Саймън също е на мнението, че съхраняването на бутилките с вино в изправено положение води до чуплив корк.
Какъв е правилният начин за съхранение на бутилки вино
Източник: iStock Грешен начин |
Източник: iStock Правилен начин |
Отговорът е хоризонтално. Старателно наредените винени рафтове, които виждате в ресторантите, не са случайност и не са само за декорация.
За да се уверите, че може да се наслаждавате на вино без парченца корк, Джоана Саймън предлага да използвате "гладък, заоблен тирбушон", а не такъв с "остър, скосен ръб".
Ако все пак в жилището не е предвидено място, което да се превърнато във винарска изба, специалистите препоръчват да купувате вина в бутилки с винт, а не с коркови тапи.
Най-лесният вариант, разбира се, си остава да не задържате дълго бутилките, а да консумирате съдържанието им, без да отлагате (но все пак отговорно и с мярка). Така няма да се налага да се чудите как да ги съхранявате.