Според изследователи в Мичиганския държавен университет златните правила за консумацията на вино с определена храна не са правилни.

Те смятат, че хората всъщност се вписват в една от четирите основни категории за предпочитание към виното - по-известни като вино типове.

Снимка 322929

Източник: iStock

Сладки

Много придирчиви към техните вина - заедно с повечето други неща в живота им, казват изследователи. Те искат нещо сладко, светло и не много силно. 70% от тези консуматори са жени. Също така обичат содата и излишната сол.

Свръхчувствителни

Подобно на придирчивата, сладка категория, но с малко по-отворен ум за проучване на нови вина - при условие че вината са не са прекалено претенциозни. Изследователите казват, че този тип хора най-вероятно ще се оплакват от звука на телевизора и температурата на термостата; все от нещо ще намерят да се оплакват.

Снимка 322930

Източник: iStock

Чувствителни

Това са гъвкави и приключенски настроени хора. Този тип има склонност да показва признаци на свободолюбив дух и по-малко скованост в ежедневния живот. Обичат да експерементират и биха пробвали по-нетрадиционни вина.

Толарентни

Хората в тази категория изискват интензивност от техните вина, силни смели вкусове и просто не разбират как други харесват слаби вина. Те са склонни да бъдат решаващи и дръзки. Предпочитанията им за вино сочат към богати, много силно ароматизирани бели и наситени червени вина. Хората, които харесват силното кафе и сирене, се насочват към тези вина.

Правилото на небцето

Снимка 322928

Източник: iStock

Изследователите проучват група възрастни относно предпочитанията им за храна и напитки и техните модели на потребление. Те също така правят тестове с прием на храна и вино, където участниците оценяват различни неща за хапване и вина индивидуално, а после заедно.

Експертите заявяват, че могат да предскажат предпочитанията за вино въз основа на данните, събрани за храненето, пиенето и другите лични навици на доброволците.

Карл Борхгревинк, бивш главен готвач и ресторантьор, който е и водещ автор на изследването, споделя пред Independent, че клиентите трябва да пият любимите си вина вместо тези, предложени от сомелиер, защото те самите знаят най-добре какво харесват.

Снимка 322932

Източник: iStock

"Небцето знае най-добре и не може да бъде идея на някой друг какво вино да пием с нашата храна", разкрива Карл Борхгревинк.

"Сомелиерите не трябва да се опитват да ви карат да купувате определено вино. Вместо това те трябва да ви питат какво искате", заключва бившият главен готвач.