В Швеция е проведено едно от най-дългите и задълбочени изследвания. То разглежда всички регистрирани инфаркти на територията страната за периода от 1998 г. до 2013 г.

През екипа са минали точно 283 014 случая на инфаркт. Именно на тяхната база учените са успели да установят, че коледните празници и новогодишният период са най-опасното време за сърцето ни.

Снимка 395097

Източник: iStock

Рискът от инфаркт е с 15% по-висок в деня на Коледа и с 37% -  на Бъдни вечер, отколкото през седмиците и месеците преди и след празниците. 

Първият ден от годината пък носи до 20% по-голяма опасност от сърдечни проблеми, като се забелязва завишение и в разгара на летните отпуски към края на юни.

Интересно е, че самата новогодишна вечер не се характеризира с по-голям риск за инфаркт. Великден е също един от "безопасните" празнични дни.

Снимка 395096

Източник: iStock

Мнението на шведските учени е, че тези статистики са обвързани със засилената консумация на алкохол, мазнини и захар, повечето стрес около семейните сбирки и пътувания, по-късното лягане и намалената спортна активност.