Зимните месеци са период, в който сме свикнали да се отдаваме на вкусна храна, домашен уют и задушевни срещи на топло, по-далеч от студа и по-близо до камината.

Дори спорадичните слънчеви дни рядко успяват да ни подтикнат към дълги разходки сред природата, което неминуемо дава отражение в тялото ни, под формата на занижени нива на витамин D.

Витамин D е ключов за тялото елемент, който организмът синтезира сам при наличието на ултравиолетови лъчи. Той не просто прави косата и кожата ни по-здрава и красива, но играе основна роля и във важни за здравето процеси.

По-здрави зъби

Снимка 343168

Източник: iStock

Витамин D е от огромно значение за здравето и визията на зъбите. Липсата му в организма води до дупки в дентина на зъбите - слой, разположен точно под емайла. Дентинът представлява около 85% от цялата структура на зъбите и отклонения в количеството му могат да причинят разрушения на тази структура и дори загуба.

По-бърз ум

Снимка 216886

Британско проучване с над 3000 участници е установило, че слънчевият витамин играе роля и в мисловния процес. При тестове за памет, критично мислене и специфична обработка на детайлна информация, хора, които са прекарали няколко часа на слънце се справят с до 30% по-добре, отколкото тези, при които нивата на витамин D са по-ниски.

Без бирено коремче

Снимка 343169

Източник: iStock

Един от най-възхитителните ефекти на витамин D в тялото е способността му да спомага за елиминирането на мазнините в коремната област. Това не означава, че седенето на слънце или приемането на витамин D чрез други източници ще ни помогне да махнем биреното коремче. Според 16-седмично американско изследване, най-осезаеми ефекти се виждат, когато комбинираме витамин D с витамин C и редовни тренировки.

По-здраво сърце

Снимка 255450

Източник: iStock

Витамин D е от изключителна важност за работата на сърцето. Хора със занижени нива са в до 81% по-голям риск от сърдечни заболявания, 64% по-голяма опасност от инфаркт и са с до 51% по-застрашени от ранна смърт (преди 55 години). В такива случаи медицинските експерти съветват да приемаме храни с високо съдържание на витамин D (сьомга, авокадо, мляко и други) с почти всяко хранене.