И този уикенд се очертава с ден по-дълъг, което вероятно ни е накарало да си направим по-дълги планове за почивка. Но ако няма да сме в Гърция, Турция или на родното море, също можем да оползотворим неработните дни по приятен начин.

Опознай родината, за да я обикнеш, е казал Алеко Константинов. А ние напълно го подкрепяме и предлагаме още една идея за уикенд разходка - за ден, два или пък три. Този път дестинацията е Плевен.

Как да стигнем

Плевен е град в Северна България, който се намира на 163 км. от София и на 290-300 от Пловдив и Варна. Можем да стигнем както с кола, така и с автобус или влак. Ако се ориентираме с GPS, ето и координати на центъра на града - 43.405775, 24.617899.

Парк "Кайлъка"

Плевен ни предлага страхотна възможност не само да посетим един красив, български град, но и да си отпочинем на спокойствие сред природата. 

Паркът, който се намира южно от центъра на града, е защитена местност. В него можем да видим различни видове птици и животни. На територията на Кайлъка се намира и летен театър, зоопарк, туристически дом, античната крепост Сторгозия и единственият по рода си Музей на виното (работи по предварителна заявка).

7 от 7: Най-автентичните български музеи

7 от 7: Най-българските български музеи

Места за посещаване

В парка също така имаме възможност да хапнем на чист въздух, да покараме водно колело или просто да се разходим сред природата. За любителите на по-екстремното паркът предлага и условия за скално катерене.

Снимка 379380

Източник: Facebook / ФотоСвят

Въобще, цял ден можем да прекараме в Кайлъка и със сигурност след това ще ни болят краката от дългата разходка.

Панорама "Плевенска епопея"

Напълно вероятно е това да е първото място, с което свързваме Плевен. Голямата сграда с причудлива архитектура се намира на няколко километра от центъра на града, в Скобелевия парк. 

Направо си е грехота да не я посетим, ако сме в района. Още отпред ни лъха на партиотизъм, а вътре той блика на големи дози от всичко изрисувано и старателно подредена в кръг по етажите на експозицията. Има и гидове, които срещу скромния вход ще ни разведат в славното минало.

Снимка 379379

Източник: Facebook / Панорама Плевен

В центъра на града

В последните години обликът на града се промени доста, все към по-хубаво. Със сигурност едни от атракциите в центъра на Плевен са водната каскада и пеещият фонтан. Разбира се, по-добре е да им се насладим по тъмно, но и пред деня носят прохлада и добро настроение.

Следващите дни са подходящи за посещение, защото каскадата работи до октомври.

Снимка 379385

Източник: Instagram / Dakata Angelov

Мавзолеят-параклис "Св.Георги Победоносец" също е сграда, която си заслужава да се види. Посветена е на загиналите войници при обсадата на Плевен - около 38 хиляди.

Регионалният исторически музей е друга от забележителностите на Плевен. Ако не си падаме много по обиколки на музей, отново е препоръчително да го зърнем, поне отвън, защото е наистина забележителен. Ако не знаем - в парка на музея има и открита експозиция.

Уикенд в Парка на танцуващите мечки

Уикенд в Парка на танцуващите мечки

В покрайнините на Белица

Неособено известен факт е и че в Плавен има паметник на Емил Димитров. Изпълнителят е роден в този град, а преди няколко месеца бе увековечен в парк "Възраждане" с фигура в цял ръст.