Задава се поредната събота и неделя, в която ни трябват идеи за уикенд бягство от скучното ежедневие. Да затегнем коланите и да се отправим в полите на Южна Рила, за да "потанцуваме" с мечките в техния парк.

Паркът

Паркът на танцуващите мечки се намира на 30 км от Разлог и на 12 км от Белица. За тези с джипиесите - ето и точните му координати: 42.0301° N, 23.5795° E.

Макар да съществува от 2000 г., паркът е непознат за повечето хора, а си струва да се види.

Основната заслуга за изграждането му имат фондациите "Четири лапи" и "Бриджит Бардо", както и община Белица, която предоставя терена. А идеята и предназначението на парка е борбата срещу мъченията на мечките в България.

Снимка 375584

Източник: Lifestyle

Паркът представлява заградена гориста местност над Белица и се простира на 120 декара площ. Разположен е сред гъсти иглолистни и широколистни гори, хълмове и поляни, предлагащи условия за приятна разходка и уединение.

Съставен е от две части, свързани с 30-метров мост, по който мечките преминават свободно. Като туристи, имаме възможност освен на мечките, да се насладим и на прекрасни гледки към планината.

Снимка 375585

Източник: Lifestyle

Входът за парка за възрастни е 6 лв., а за деца - 3 лв. Разходките са на всеки половин час. От април до юни е с работно време от 12 до 18 ч., от юли до август между 10 и 12 ч. и 13 - 18 ч. От септември до ноември е от 12 до 18 ч. От декември до март е затворен за посетители.

Уикенд в Орцево

Уикенд в Орцево

Там където Родопите гледат с любов към Пирин

Танцуващите (вече не) мечки

Страхотно е да видим мечките свободни и спокойни в естествената им среда, особено предвид факта, че само до преди няколко години са били с халка на носа, вързани до човек, който ги кара да кършат неестествени за тях стойки насила.

Снимка 375582

Източник: Lifestyle

Повечето са изключително мили и лакоми. Ако се случи да се разхождаме в близост до тях със сандвич в ръка, ще станем свидетели на поведение, което прилича много на това на домашен любимец, който се "подмазва" за храна.

Снимка 375588

Източник: Lifestyle

В парка са приютени всички 25 регистрирани някога танцуващи мечки в България. Към тях по-късно се присъединяват още три от Сърбия.

През 2010 г. идва и още един малък мечок, който е спасен от частен хотел в русенското село Писанец. За всяка мечка има табелки с подробна информация, която разказва за тежката ѝ съдба.

Снимка 375586

Източник: Lifestyle

Миналото на всяка една е много трагично и тъжно, изпълнено със страх и непрекъснат тормоз, но настоящият им живот изглежда истински щастлив.

Сами се убеждаваме в това като ги видим как се препичат спокойно на слънце, правят си бани в специално пригодените за тях басейни или се боричкат между дърветата.

Наоколо

Паркът заема важно място от екотуризма в България и е включен в три екопътеки - "Властелинът на планините", "Пазителката на живота" и "Летящите цветя", по които спокойно да се разходим, докато сме в района. 

В близост до Парка на танцуващи мечки се намира центъра за летен и зимен планински туризъм "Семково" и Станков водопад.

Снимка 375587

Източник: Lifestyle

Ако искаме да отседнем в Белица за нощувка, може да се възползваме от някоя от къщите за гости. Този уикенд е и празникът на града, в чест на който има специална празнична програма.

Снимка 375589

Източник: Lifestyle

Уикенд в Троянския Балкан

Уикенд в Троянския Балкан

Какво да правим в и около планинския град