България винаги има с какво да изненада туристите, независимо дали са чужденци, или нашенци. Точно когато си мислим, че сме видели всичко, в някое малко селце ни очаква поредната приятна изненада.

На територията на страната има и десетки музеи, много от които не получават заслуженото внимание. Всички - събрали на малката си площ голяма част от родните традиции и автентичност.

Музей на киселото мляко

Благодарение на откритата от д-р Стамен Григоров бактерия Lactobacilicus Bukgaricus, сега гордо се бием в гърдите, че киселото мляко е български стандарт. Отявленият учен е родом от малкото трънско село Студен извор.

Снимка 335022

Източник: Facebook / Забележителностите на България

А-то и Б-то на производството на млечния продукт са събрани в уютна двуетажна къща, в близост до родната на д-р Григоров.

Снимка 335019

Източник: Facebook / Забележителностите на България

Всички си мислим, че знаем как се прави кисело мляко, но и всеки би останал заинтригуван да разберем как точно са го правели преди 100 години. Да, ще питаме как се казва този и онзи предмет. А децата ще останат заинтригувани от макетите с кравички и краварки, които надали са виждали на живо.

Музей на солта

Снимка 335036

Източник: iStock

Това е единственият в Източна Европа музей, посветен на солта. Посещаването му вероятно ще се случи през лятото, по време на традиционната морска почивка. В еднаква близост до морския бряг и последните блокове на Поморие може да се върнем в стари времена, когато градът се е наричал Анхиало.

Снимка 335039

Източник: Музей на солта

Солниците са съхранени и продължават да функционират по същия начин - древен, но ефикасен. В експозиционната зала са съхранени предмети и картини, които ни връщат в едно време със специален чар. А по време на разходката в музея получаваме и добавена стойност - изпарения от солниците, за чиито ползи много сме чели.

Музей на розата

Открит е преди по-малко от две години в центъра на Казанлък. С него може спокойно да се изфукаме на света, защото Розовата ни долина подсигурява редица козметични гиганти по целия свят.

Снимка 335045

Източник: Facebook / ОУ "Пейо Яворов"

Модерна архитектура и вековни традиции се срещат в стъклена сграда, събрала в себе си хиляди експонати, свързани с маслодайното растение, розобера и процеса на добиване на розово масло.

Снимка 335050

Източник: Facebook / Rosen Yordanov

Така преди 60 години вещите в занаята ползват съдове, наречени конкуми. Днес може да се докоснем до тях и да разберем, че все още миришат на розово масло. Може да посетим Казанлък и музея за традиционния Празник на розата.

Музей на виното

Те са два - в "Кайлъка" и в Мелник. Защото като страна с утвърдени традиции в производството на вино, един музей в негова чест не стига.

Снимка 335063

Източник: Facebook / България през обектива

В подножието на огромна скала, в близост до язовирите в плевенския парк "Кайлъка", ни чака музей, който определено не е от традиционните. Сякаш влизаме в студено подземие, а в средата му - кръгла маса, на която се решават световни въпроси от тайни общества. А всъщност там може да решим кое вино сред всички хиляди от страната ни харесва най-много.

Снимка 335064

Източник: Facebook / Мизия танцува

Музеят в Мелник е открит наскоро и е сгушен между къщи за гости в традиционен стил, леко в страни от главната улица. Определено си заслужава да вкусим тук едни от най-добрите вина. А междувременно ще ни разкажат някой и друг интересен факт за напитката на боговете и традициите в района.

Музей на минното дело

Там, където регистрацията на колите започва с РК, има една стара мина, превърната в музей, какъвто друг на Балканите няма.

Снимка 335079

Източник: museumpernik.com

Подземният минен музей e на второ място сред запазените марки на Перник. След голфовете, разбира се. Разходката в запазените от едно време галерии не е за хора, страдащи от клаустрофобия. Но е за всички любопитни.

Снимка 335078

Източник: museumpernik.com

В първия подземен рудник не може да се спускаме на воля и с бясна скорост с количките, както сме гледали по детските. Но може да се потопим в почти автентичната работна атмосфера на хората, които буквално не виждат бял ден. Освен ако не е почивен.

Музей на дунавския риболов и лодкарство

В града, който едно време е бил център на бързо развиваща се търговия с риба - Тутракан, днес се помещава единственият сред дунавските градове музей, посветен на риболова и лодкарството.

Снимка 335103

Източник: Facebook / Община Тутракан

Свързан тясно с традициите на региона, той ни дава нагледна информация кое как е било и как се е променило днес. А дали е към добро, остава сами да преценим.

Снимка 335104

Източник: Facebook / Община Тутракан

Най-атрактивна определено е възстановката на традиционен дом на рибар от едно време. Там почетно място заемат въдиците. Липсва само миризмата.

Дом на хумора и сатирата

Габрово е градът на хумора; на най-стиснатите хора - също, ако вярваме на народните митове и легенди. Напълно логично е този култ към смеха и едно по-забавно ежедневие да бъде материализиран в музей.

Снимка 335581

Източник: Facebook / Дом на хумора и сатирата - Габрово (House of Humour and Satire, Gabrovo)

Музей звучи доста скучно и сухо, когато говорим за Дома на хумора и сатирата. Там ни посрещат криви огледала, покрай които ще се изкривим от смях. А след това ни довършват с десетки рамкирани афоризми, вицове и карикатури.

Арт инсталациите, които ни разсмиват типично по габровски, няма къде другаде да се видят. Което не е никаква изненада, имайки се предвид колко са стиснати местните.