Поредна седмица изтича неусетно и трябва да помислим къде да отскочим за уикенда, ако у дома не ни е опция. 

Уикенд в Еленския Балкан

Уикенд в Еленския Балкан

Независимо от температурите

Тази седмица сме се спрели на Цари Мали Град - дестинация, която спокойно можем да посетим и за ден, защото е само на 53 км от София и на 153 от Пловдив. 

Снимка 407914

Източник: carimaligrad.com

Там ще намерим изцяло реновирана крепост, чиято история започва още през III век по време на управлението на император Валент. Археологическите проучвания показват, че оттогава датират първите наченки на строителство на хълма "Св.Спас". А това не е случайно, защото от него може да се наблюдава цялата котловина. 

Освен с кола, можем да достигнем до крепостта и по изградена екопътека от хижа Белчин, ако искаме да навъртим малко повече километри ходене. 

С хълма се свързват и легендите, че там се е намирало старинно селище, известно като "Цари Mали град", което се предполага, че означава "Малък Цариград". Защото белите каменни стени и кули са напомняли на Цариград. 

И така през 2007 г. започват разкопки, които показват, че на хълма действително има останки от крепост. И за щастие бива напълно реставрирана и изградена, за да можем да я посетим. 

В момента комплексът работи по зимното рабoтно време, което е в сила до 31 март и приема посетители от сряда до неделя с входен билет, който струва 4 лв. А до крепостта можем да се качим с панорамно влакче при добри метеорологични условия. 

Има и Етнографски музей, който също можем да посетим, а билетът за него струва 2 лв.