Всяка жена е уникална със своята физика и индивидуалност. Включително и със своите гърди.

Салма Хайек, гърдите й и какво сподели актрисата за тях

Салма Хайек и проблемът с гърдите й

Има ли корекции или не

И дори и да мисли, че знае всичко, свързано с тази деликатна част от тялото ѝ, има някои неща, които може да са ѝ убегнали. Или които просто е хубаво да си припомни - особено, когато се отнася за здравето на гърдите.

Телесни колебания

Обикновено гърдите са несъразмерни. Да, трудно е да бъдат еднакви - така че е крайно време всяка жена да се почувства комфортно по отношение на асиметрията. И докато зърната и ареолите са индивидуални за всеки човек, лявата гърда при жените обикновено е по-голяма (или по-висока, или закръглена) от дясната.

Снимка 571552

Източник: iStock

Но човешкото тяло като цяло не е в идеална симетрия. Затова никой не бива да се стресира и по отношение на гърдите си. И според проучванията по въпроса, асиметрията на гърдите всъщност засяга повече от половината от всички жени на света.

Размерът има значение

Гърдите на всяка жена се променят през целия живот - най-малко от напредването на възрастта. Затова и периодично е добре да променя размера на сутиена, който е свикнала да носи. А ако след дълъг ден навън изгаря от желание да се освободи от "болезнената клетка" на сутиена, то най-вероятно носи грешния размер.

Снимка 571553

Източник: iStock

Според експертите, задната част на сутиена трябва да "лежи" в долната част на хълбоците на гърба, а цялата тъкан на гърдите трябва да е побрана в чашките, без да се разлива. Презрамките на сутиена не трябва да се врязват в кожата на раменете. Ако някоя жена изпитва целия този дискомфорт, просто трябва да смени сутиена - и неговия размер.

Много повече

Противно на общоприетото мнение, гърдите не са просто "съвкупност от мазнини" върху тялото. В допълнение към мастната тъкан, те се състоят и от много жлези и съединителна тъкан. Растежът и развитието им са свързани с узряването на жената и подготовката за бъдеща бременност и производство на мляко. Според Националната фондация за рак на гърдата, гърдите всъщност не се считат за "зрели", докато не настъпи бременност или кърмене.

Притеснителните бучки

Всяка жена поне веднъж в живота си е усещала бучка в гърдите си. А това винаги води до редица притеснения.

Снимка 571554

Източник: iStock

Въпреки това, най-честите видове бучки са фиброза, кисти и други доброкачествени туморни образования. Може дори да става дума за абсцес на гърдата или събиране на гной, причинено от инфекция.

Болката в гърдите често е резултат и от хормонални колебания и има тенденция да се засилва точно преди менструацията.

Промените с годините

Много са факторите, които влияят на женските гърди през годините - бременност, менструация, кърмене, менопаузата, противозачатъчни хапчета и дори сексът. Всички те могат да причинят подуване или болка.

Снимка 571551

Източник: iStock

Всичко това може да е дразнещо и дискомфортно, но всъщност може да ни каже много за това, което се случва в тялото.

Затова, когато става въпрос за здравето на гърдите, е важно да знаем кое е нормално и кое не, пише She Knows.

Защо само хората имат винаги големи гърди

Защо само хората имат винаги големи гърди

Опит за научно обяснение

А що се отнася до външния вид - не трябва да забравяме, че всички гърди са красиви и привлекателни по свой начин, независимо от формата или размера.