Една от най-сексапилните части на женското тяло може да се окаже еволюционна грешка. Поне така смятат някои учени, които не намират основателна причина единствено човекът от над пет хиляди бозайници да има увеличени гърди през целия си зрял живот.

Основната функция на гърдите при женските животни е да произвеждат мляко за малките. Затова те се увеличават значително по време на овулация и кърмене, но след това придобиват нормална форма. Това обаче не се случва при хората - увеличените гърди се запазват при жените след пубертета, което означава, че в еволюцията се е случило нещо. Но какво?

Снимка 391799

Източник: iStock

Според теорията на биолога Тим Каро причината може да е чисто ергономичната особеност на кърменето, при което бебето се поставя в скута. Каро обаче не казва защо гърдите "не се прибират" след това.

Най-популярното обяснение е разработено не от друг, а от Чарлз Дарвин. Според него женските гърди са се развили с изправянето на човека и са се превърнали в сексуален символ. Целта им е била да "заместят" задницата, която при приматите, движещи се на четири крака, е видима и има функцията да привлече мъжкия. Хомо сапиенс обаче ходи на два крака и му е бил нужен друг белег, който да му покаже, че женската е полово зряла.