Известни са ни ползите от зеления и черния чай за здравето, но както с всяко хубаво нещо, и с чая не бива да се прекалява. Повече от три или четири чаши на ден може да ни навредят по много начини. Тук ще разгледаме само три от тях.

Понижава нивата на желязото

В тези чайове се съдържат вещества, наречени танини, които имат способността да понижават абсорбцията на желязо в храносмилателната ни система. Танините се свързват с желязото, особено когато източникът му е растителна храна.

Затова веганите и вегетарианците са по-застрашени от дефицит на желязо, ако обичат да си пийват зелен или черен чай. Препоръчително е чаят да не се пие по време на хранене, за да се ограничи контактът между желязото от храната и танините от чая.

Снимка 456297

Източник: iStock

Безсъние, нервност, кофеин

Тъй като в чая има кофеин, на който се дължи и ободряващото му действие, това носи със себе си всички ефекти на веществото, което сме свикнали да асоциираме само с кафето.

Не всеки би развил лесно зависимост към кофеина, но някои изследователи смятат, че три последователни дни прием на напитки, съдържащи това вещество, са достатъчни, за да се развие зависимост.

Снимка 456299

Източник: iStock

Усложнения при бременност

Установено е, че приемът на повече от 200 милиграма кофеин на ден, води до опасност от спонтанен аборт или ниско тегло при раждането на бебето. В една чаша черен или зелен чай има между 20 и 60 милиграма кофеин, което означава, че повече от три чаши чай дневно са опасни за бременните жени.

Добра идея е черният или зелен чай да се замени с билков, но отново не всички билки са безвредни за бъдещите майки - някои предизвикват преждевременно раждане.