В последните години еър фрайърът се превърна в предпочитан уред в почти всяко домакинство. Бързо, лесно и без много цапане - така готвим с него и определено ни харесва като алтернатива на фурната или пърженето в мазнина. Но и при него има една голяма удивителна, която трябва да имаме предвид.
Ако имаме еър фрайър в кухнята си, със сигурност сме забелязали, че градусите, на които работи, не са високи. И вероятно сме си мислили, че щеше да е по-добре, ако можеше да печем в него на 250 градуса например, за да става по-бързо. Е, оказва се, че има основателна причина за показанието на термостата му.
В последно време се говори все повече за вредата от готвенето в съдове в незалепващо покритие, както и за т.нар. тефлонов грип. И тук е важно уточнението, че покритието на уредите за готвене с горещ въздух е същото. Това позволява храната да не залепва по тях и да могат да се почистват бързо и лесно само с вода и препарат.
Източник: iStock
И именно заради тефлоновото покритие е важно те да работят на по-ниски градуси - така рискът от отделяне на вредни "вечни" химикали е по-нисък, съответно и вредата за здравето ни.
На практика еър фрайърът може да предизвика симптоми на тефлонов грип, ако кошницата му е нагрята на 260 или повече градуса за продължително време. Но това трудно може да се случи, защото в повечето случаи максимално заложените градуси на уреда са 220-230, именно по тази причина. Други пък не се загряват до повече от 200 градуса, обяснява CNET.
Затова следващият път, когато си мислим, че щеше да е по-добре, ако можеше да готвим на по-високи градуси в еър фрайъра, не бива да забравяме, че това ограничение на напълно целенасочено и с цел опазване на здравето ни. А ако искаме да печем по-бързо, по-добре да използваме фурната.