Еър фрайърът вече си е спечелил репутацията на един от най-полезните и практични за домакинството уреди благодарение на удобството с него да можем да приготвяме почти всичко - от зеленчуци, през месо, та чак до десерти.

Кой е най-добрият начин за приготвяне на картофи в еър фрайър

Кой е най-добрият начин за приготвяне на картофи в еър фрайър

Съветите на шеф готвачите

Има обаче храни, които е по-добре да избягваме да слагаме в еър фрайър. И то не толкова заради това, че няма да излязат годни за консумация, колкото просто защото ще се получат по-вкусни, приготвени по друг начин. Ето девет храни, които не бива да приготвяме в еър фрайър, подбрани от Better Homes & Gardens.

Храни, обвити в тесто

Както знаем, всякакви панирани храни стават вкусни и хрупкави в еър фрайър.

Снимка 663310

Източник: iStock

Това обаче не се отнася за храни, които са обвити в меко тесто и нямат външна панировка. Проблемът при тях е, че тестото може да залепне за уреда и да не се сготви добре.

Кейл и други листни зеленчуци

Тъй като листните зеленчуци са леки, циркулиращият въздух в еър фрайъра ги раздухва и накрая ги оставя спаружени и сухи.

Снимка 525414

Източник: iStock

Сосове и каквито и да било течности

Когато се нагряват, те отделят пара, която може да повреди уреда. Не бива да добавяме течности, с които да се опитваме да пошираме, задушаваме или варим храни. Добре е да не слагаме и сосове, както и да не приготвяме прекалено пикантна храна в еър фрайъра.

Повечето зърнени храни, включително паста

Зърнени храни, като ориз и киноа например, имат нужда да абсорбират вода, докато се готвят.

Снимка 663311

Източник: iStock

Същото важи и за пастата. Затова и еър фрайъра определено не е уреда, с който да ги готвим.

Пуканки

Има няколко добри причини да не пукаме пуканки в еър фрайър. Едната е свързана с това, че и те (подобно на листните зеленчуци) са леки и въздухът в уреда ще ги раздуха, създавайки бъркотия.

Снимка 663312

Източник: iStock

Втората е, че най-вероятно голяма част от пуканките ще останат неизпукани, тъй като те изискват висока температура. А третата е дори още по-неприятна - можа да се окажем с повреден еър фрайър.

Някои видове сирена

Когато приготвяме сирена в еър фрайъра, е добре да ограничим времето за това до пет минути.

Снимка 663313

Източник: iStock

Някои видове сирена обаче е добре изобщо да не се и опитваме - особено тези, които се размекват и разтопяват бързо. Те ще се разтекат, ще залепнат и вместо да се превърнат във вкусен обяд или вечеря, ще ни отворят работа да почистваме.

Яйца

При яйцата зависи как целим да ги приготвим.

Снимка 663314

Източник: iStock

Ако искаме да ги направим поширани, рохки или бъркани, то по-добре да заложим на стандартния начин на приготвяне на котлона.

Цели или големи парчета месо, включително с кост

Дори да се побират в еър фрайъра, не е препоръчително в него да готвим цели пилета или други големи парчета месо с кост.

Снимка 663315

Източник: iStock

Причината е, че няма да бъдат равномерно изпечени и накрая ще имаме една част препечени порции и една част сурови.

По-здравословно ли е готвенето с еър фрайър

По-здравословно ли е готвенето с еър фрайър

Отколкото традиционното пържене

Бекон

Макар според някои хора беконът да се получава вкусно на еър фрайър, той отделя доста мазнина докато се готви и съответно оставя много за почистване след това.

Снимка 663320

Източник: iStock

Освен това заради съдържанието си на мазнини, беконът не е най-логичният избор за храна, която да приготвим в еър фрайъра. Все пак, идеята на уреда реално е да готвим с по-малко мазнина.