Еър фрайърът вече си е спечелил репутацията на един от най-полезните и практични за домакинството уреди благодарение на удобството с него да можем да приготвяме почти всичко - от зеленчуци, през месо, та чак до десерти.
Има обаче храни, които е по-добре да избягваме да слагаме в еър фрайър. И то не толкова заради това, че няма да излязат годни за консумация, колкото просто защото ще се получат по-вкусни, приготвени по друг начин. Ето девет храни, които не бива да приготвяме в еър фрайър, подбрани от Better Homes & Gardens.
Храни, обвити в тесто
Както знаем, всякакви панирани храни стават вкусни и хрупкави в еър фрайър.
![Снимка 663310](https://webnews.bg/uploads/images/10/3310/663310/640x.jpg?_=1714493928)
Източник: iStock
Това обаче не се отнася за храни, които са обвити в меко тесто и нямат външна панировка. Проблемът при тях е, че тестото може да залепне за уреда и да не се сготви добре.
Кейл и други листни зеленчуци
Тъй като листните зеленчуци са леки, циркулиращият въздух в еър фрайъра ги раздухва и накрая ги оставя спаружени и сухи.
![Снимка 525414](https://webnews.bg/uploads/images/14/5414/525414/640x.jpg?_=1617358172)
Източник: iStock
Сосове и каквито и да било течности
Когато се нагряват, те отделят пара, която може да повреди уреда. Не бива да добавяме течности, с които да се опитваме да пошираме, задушаваме или варим храни. Добре е да не слагаме и сосове, както и да не приготвяме прекалено пикантна храна в еър фрайъра.
Повечето зърнени храни, включително паста
Зърнени храни, като ориз и киноа например, имат нужда да абсорбират вода, докато се готвят.
![Снимка 663311](https://webnews.bg/uploads/images/11/3311/663311/640x.jpg?_=1714494111)
Източник: iStock
Същото важи и за пастата. Затова и еър фрайъра определено не е уреда, с който да ги готвим.
Пуканки
Има няколко добри причини да не пукаме пуканки в еър фрайър. Едната е свързана с това, че и те (подобно на листните зеленчуци) са леки и въздухът в уреда ще ги раздуха, създавайки бъркотия.
![Снимка 663312](https://webnews.bg/uploads/images/12/3312/663312/640x.jpg?_=1714494173)
Източник: iStock
Втората е, че най-вероятно голяма част от пуканките ще останат неизпукани, тъй като те изискват висока температура. А третата е дори още по-неприятна - можа да се окажем с повреден еър фрайър.
Някои видове сирена
Когато приготвяме сирена в еър фрайъра, е добре да ограничим времето за това до пет минути.
![Снимка 663313](https://webnews.bg/uploads/images/13/3313/663313/640x.jpg?_=1714494239)
Източник: iStock
Някои видове сирена обаче е добре изобщо да не се и опитваме - особено тези, които се размекват и разтопяват бързо. Те ще се разтекат, ще залепнат и вместо да се превърнат във вкусен обяд или вечеря, ще ни отворят работа да почистваме.
Яйца
При яйцата зависи как целим да ги приготвим.
![Снимка 663314](https://webnews.bg/uploads/images/14/3314/663314/640x.jpg?_=1714494342)
Източник: iStock
Ако искаме да ги направим поширани, рохки или бъркани, то по-добре да заложим на стандартния начин на приготвяне на котлона.
Цели или големи парчета месо, включително с кост
Дори да се побират в еър фрайъра, не е препоръчително в него да готвим цели пилета или други големи парчета месо с кост.
![Снимка 663315](https://webnews.bg/uploads/images/15/3315/663315/640x.jpg?_=1714494399)
Източник: iStock
Причината е, че няма да бъдат равномерно изпечени и накрая ще имаме една част препечени порции и една част сурови.
Бекон
Макар според някои хора беконът да се получава вкусно на еър фрайър, той отделя доста мазнина докато се готви и съответно оставя много за почистване след това.
![Снимка 663320](https://webnews.bg/uploads/images/20/3320/663320/640x.jpg?_=1714494476)
Източник: iStock
Освен това заради съдържанието си на мазнини, беконът не е най-логичният избор за храна, която да приготвим в еър фрайъра. Все пак, идеята на уреда реално е да готвим с по-малко мазнина.