В забързаното ни ежедневие въглехидратните закуски са се превърнали в навик за мнозина. Тестените и сладки храни са достъпни и лесни за консумация, дори и на крак, по път към работа. Но има една доста основателна причина да променим коренно отношението си към закуската.

Най-вкусната (и полезна) протеинова закуска

Най-вкусната (и полезна) протеинова закуска

И защо точно сутрин трябва да хапваме повече протеини

Макар въглехидратите да не са лоши в своята същност, тъй като са основен източник на енергия и ни осигуряват фибри, полезни за храносмилането и балансираните нива на холестерол, те обикновено водят до покачване на кръвната захар, особено ако ги консумираме самостоятелно или в голямо количество.

Ако пиковете на глюкозата в кръвта ни се случват често, клетките ни спират да реагират на инсулина. Това е хормонът, който сигнализира на клетките да използват глюкозата като енергия. Когато това не се случва, означава, че най-вероятно имаме натрупване на захар в кръвта или инсулинова резистентност.

Снимка 669964

Източник: iStock

Развитието на диабет тип 2 е значителен здравословен проблем в световен мащаб и затова учените правят различни проучвания, чрез които да дадат насоки за справяне със състоянието. Според здравните експерти всички, дори и тези в преддиабетно състояние, не е нужно да се откажат изцяло от въглехидратите. Но уточняват, че реда, в който ядем храните, е от съществено значение.

Те съветват винаги първо да ядем зеленчуците, защото по този начин се отчита по-малък скок в глюкозата след хранене. Този ефект се наблюдава и при хора с нормална кръвна захар и е от полза и за тях. Когато хапваме можем също така да комбинираме зеленчуците с протеин. Но важното в случая е да оставим въглехидратните храни за накрая.

Снимка 669963

Източник: iStock

Доказано е, че пиковете в глюкозата, които причиняват въглехидратите, когато ги ядем самостоятелно и в голяма количество, ни карат да чувстваме постоянен глад през целия ден. И тъй като най-често хапваме въглехидратни храни именно на закуска, е препоръчително да ги заместим със зеленчуци, включително в началото на деня.

Учените поясняват, че глюкозата в кръвта ни обикновено се повишава повече след закуска, а не толкова след обяд или вечеря, тъй като стомахът ни е останал празен през нощта. За да бъдем сити, енергични и да започнем деня си със стабилни нива на кръвната захар, за закуска можем да си приготвяме зеленчуков омлет например.

Как въглехидратите ни правят по-малко привлекателни

Как въглехидратите ни правят по-малко привлекателни

Още една причина да внимаваме с тях

Но както подчертават здравните специалисти, спазването на последователността при консумиране на храните от различните групи не е абсолютната панацея. Този метод може да даде благоприятен ефект когато бъде комбиниран с други полезни ежедневни навици. Сред тях са бавното и осъзнато хранене, качественият сън и редовната физическа активност, пише Time.