Миналата седмица официално бе представен Alfa Romeo Milano - автомобилът, с който италианската марка се връща на пазара в B-сегмента.

Alfa Romeo Milano - първият електрически модел на италианците

Изненадата, която Alfa Romeo готви през 2024 г.

Италианците влизат в света на електромобилите с пълна газ

Моделът е важен за Alfa Romeo поради няколко причини. Едната е налагането на пазара на марката, като още с представянето си бе дадена висока заявка. А другата, че Milano е първият електрически автомобил на италианците.

И определено можем да кажем, че Alfa Romeo Milano прикова вниманието при представянето си, но не само в положителен аспект. Изпълнителният директор на Stellantis, от която е част и Alfa Romeo, Карлос Таварес даде ясно да се разбере, че марката няма да бъде продавана, като заяви, че е получил предложение от Китай за нея.

Снимка 660723

Източник: Alfa Romeo

Таварес също така бе категоричен, че компанията остава вярна на Италия и няма да премества производствените си бази от страната. Въпреки всичко, Milano ще се произвежда доста далеч и от Милано, и от Италия - в Тихи, Полша. Като това ще е първият автомобил на Alfa Romeo, който ще се прави изцяло извън Италия. Именно това стана повод за недоволство.

Най-вече у министърът на индустрията на Италия - Адолфо Урсо. Според Reuters, той е заявил, че автомобил, наречен Milano, не може да се произвежда в Полша, защото това е забранено от закона. Урсо визира италиански закон от 2003 г., който е насочен срещу продукти, които невярно твърдят, че са италиански, а всъщност не са.

Снимка 660728

Източник: Alfa Romeo

"Този закон постановява, че не можете да давате означения, които подвеждат потребителите. Така че кола, наречена Milano, трябва да бъде произвеждана в Италия. В противен случай дава подвеждаща индикация, която не е позволена от италианското законодателство", казва още министърът.

Това е поредният път, в който се обтягат отношенията между италианското правителство и Stellantis, защото италианците като цяло искат компанията да увеличи автомобилите, произвеждани в страната.

Добре дошъл, Alfa Romeo Milano - първият изцяло електрически автомобил на италианците

Milano - първият електрически автомобил на Alfa Romeo

Първият изцяло електрически автомобил на италианците

Самият Карлос Таварес пък заяви на премиерата на Alfa Romeo Milano, че основното решение първият електрически автомобил на марката да се произвежда в Полша се дължи на цената. По думите му пред Automotive News Europe Milano би струвала с 10 000 евро повече, ако се произвежда в Италия.