През 2021 г. Alfa Romeo заяви смелите си планове до 2027 г. да произвежда само електрически автомобили, което се очертаваше като един от най-бързите преходи в автомобилния сектор.

Alfa Romeo Milano - първият електрически модел на италианците

Изненадата, която Alfa Romeo готви през 2024 г.

Италианците влизат в света на електромобилите с пълна газ

И така, през 2022 г. Alfa Romeo Tonale получи хибридна версия, а 2024-а се явява годината, в която италианците представят и първия си изцяло електрически автомобил - Milano.

Официалното представяне на Alfa Romeo Milano се състоя вчера, 10 април, не къде да е, а именно в Милано - града, от който през далечната 1910 г. започва всичко за Alfa Romeo. 

Истинска Alfa, но с градски облик

Така бе представен Milano, като веднага впечатление прави дизайнът на предната маска, където във вариантите Leggenda и Progresso присъства емблематичния щит на Alfa Romeo на предната решетка.

Снимка 660725

Източник: Alfa Romeo

Задният светлинен подпис също е нов, а от компанията казват, че тези дизайнерски решения са отговорът им към изискванията на новите клиенти за модерен подход.

Отпред виждаме "3+3" адаптивни Full LED матрични фарове, които изглеждат като ехидно присвити очи, които не изпускат и за миг пътя от поглед. Alfa Romeo Milano се явява и завръщането на италианците към B-SUV сегмента, като размерите му са компактни за градска среда - дължина от 4.17 метра, ширина от 1.78 м и височина от 1.5 м.

Снимка 660723

Източник: Alfa Romeo

Доказателството, че това е истинска Alfa, виждаме в емблематичната "скъсена опашка", която е препратка към легендарната Giulia TZ.

Спортен дух и отвътре

Спортният дух на Alfa Romeo Milano може да бъде видян не само на пръв поглед отвън, но и на втори - отвътре. Воланът е с три лъча, а седалките също са спортни. Пред водача е разположен 10.25-инчов TFT цифров екран, а в средата на таблото се е настанила информационно-развлекателната система, която е отново 10.25-инчов екран, но този път той е сензорен.

Снимка 660728

Източник: Alfa Romeo

Помислено е и за свързаността, защото първият електрически автомобил на Alfa Romeo е с вграден Chat GPT. Вътре няма как да не забележим и един много приятен акцент в интериора, а именно вентилационните отвори на климатика, които са във формата на quadrifoglio (четирилистна детелина).

Защо Alfa Romeo спира Quadrifoglio версията в Северна Америка

Кой ще каче "чао" на Quadrifoglio на Alfa Romeo

Италианците гледат към бъдещето

Milano може и да е с компактни размери, но италианците твърдят, че разполага с най-големия багажник в своя клас, който е с капацитет от 400 литра. Под предния капак като функция намираме Alfa Romeo cable organizer, където да държим кабелите за зареждане.

Снимка 660729

Източник: Alfa Romeo

Първият електрически автомобил на Alfa Romeo разполага с ниво 2 на автономно шофиране, както и с 360-градусови сензори за паркиране и 180-градусова задна камера. Тук дори не е нужно да коментираме, че електромобилът разполага и с безключов достъп и стартиране.

Шофирането като удоволствие

От Alfa Romeo казват, че за Milano са взели някои специфични технически решения, които да го откроят от тълпата. Като например  най-директното според тях кормилно управление в сегмента, което е калибрирано прецизно.

Снимка 660730

Източник: Alfa Romeo

Alfa Romeo Milano ще се предлага в две нива на оборудване. Базовият варинат IBRIDA е хибриден и разполага с в две версии на задвижване: на предните колела или на всички колела Q4. Като 4х4 версията ще бъде налична на по-късен етап.

Тест драйв на Alfa Romeo Tonale и защо да слушаме сърцето, а не екселската таблица

Alfa Romeo Tonale не е очевидният избор, а трябва

Италиански стил, качествен интериор и щипка задължителна Alfa нелогичност

При IBRIDA говорим за 1.2-литров 3-цилиндров двигател под предния капак, както и 48-V Hybrid VGT архитектура и 136 к.с. От Alfa Romeo обещават, че с хибридната версия шофирането в града може да се постигне на електричество в 50% от времето.

Снимка 660727

Източник: Alfa Romeo

При ELETTRICA вече става дума за изцяло електрически автомобил, който има две версии - със 156 к.с. и върховата с 240 к.с. Колкото до батерията - изцяло електрическата версия на Alfa Romeo Milano разполага с 54kWh такава, която може да осигури до 410 км пробег. Зареждането от 10% до 80% на 100-кВ DC зарядна станция пък се случва за по-малко от 30 минути.

Обявената базова цена на Alfa Romeo Milano е 30 000 евро. Електрическият автомобил на италианците ще се произвежда в завода на Stellantis в град Тичи, Полша, където се прави и Jeep Avenger.

Снимка 660722

Източник: Alfa Romeo

От официалния вносител на марката в България SFA AUTOMOTIVE обявиха, че има вероятност да видим Milano на живо още този октомври по време на "Автомобилен салон София".

Но със сигурност първият електрически автомобил на Alfa Romeo ще е в шоурумите в страната през 2025 г.