Старата максима гласи, че закуската е най-важното хранене за деня. И за пореден път се доказва, че тази мъдрост наистина е вярна.

Закуска, корем, стомах и кои са най-добрите храни срещу подуване

Какво да закусим, ако се събудим подути

Гладуването не е начинът да се върнем в ритъм

Освен че намалява усещането за глад през деня, закуската снабдява тялото с важни хранителни вещества. А ново изследване, проведено от китайски учени, добавя още една причина към дългия списък с недостатъците от нейното пропускане. Оказва се, че ако не хапваме сутрин, познавателните функции на мозъка се влошават, отбелязват от Eat This Not That.

Констатациите се основават на проучване, включващо 3342 участници от публичната база данни на Китайското изследване на здравословното хранене. Всички са мъже на средна възраст 62 години. Данните се фокусират върху хранителните навици на участниците - по-специално кога се хранят и какви хранения пропускат. Същевременно се провеждат тестове, свързани с когнитивни функции като припомняне, броене и основна математика.

Снимка 592661

Източник: iStock

Въпреки че различните начини на живот и здравословните фактори влияят на резултатите, изследователите са категорични, че храненето по равномерно разпределен график (на интервали от четири-пет часа) е най-доброто за когнитивното здраве. От друга страна, пропускането на закуската повишава риска от влошаване на познавателните способности.

Проучванията показват, че пропускането на първото хранене може да бъде свързано с наддаване на тегло и повишен риск от метаболитни заболявания, риск от сърдечно-съдови заболявания, хипертония, инсулинова резистентност и повишени концентрации на липиди на гладно.

Булгур, грах, яйца и останалите в рецептата за най-засищащата закуска

Как да си направим най-засищащата закуска

Рецепта за енергична сутрин

Ето защо трябва да се стремим да започнем деня си подобаващо - с хранителните вещества, от които тялото и умът ни се нуждаят, за да функционират правилно.