В най-големите летни горещини едва ли първата ни мисъл сутрин е какво да хапнем за закуска. Можем обаче да преосмислим това, след като научим за една от традиционните закуски в Сицилия.

5 места за вкусен (и различен) сладолед в София

5 места за вкусен (и различен) сладолед в София

Задължителни спирки през летните месеци

Brioche con gelato е класическо италианско лакомство, което съчетава пухкавата сладка питка брьош с гладко освежаващо джелато - истинска симфония от текстури и вкусове.

На практика това е нещо като бургер със сладолед, но далеч по-изискан! Бриошът е мек хляб, типичен за френската и италианската кухня. Приготвя се с много яйца и масло, което му придава характерната въздушна структура и деликатна сладост.

Хапване в крачка - точно като бургер

Източник: iStock

Хапване в крачка - точно като бургер

Джелатото е класическо и италианско - по-гъсто и кремообразно от стандартния сладолед, с по-ниско съдържание на мазнини и по-интензивен вкус.

Как ги съчетаваме за Brioche con gelato? Бриошът се разрязва хоризонтално, но не до края на питката. Вътре се добавят 1-2 топки джелато - може да бъде ванилово шоколадово, от шамфъстък, но и по-авангардни вкусове като лавандула, тирамису или лимон.

Може да се гарнира с шоколадов сос

Източник: iStock

Може да се гарнира с шоколадов сос

Понякога се гарнира с бита сметана, натрошени ядки или шоколадов сос. Също така отстрани може да се добави гранита, като го съчетаваме с чаша кафе

В Сицилия няма нищо необичайно да го ядем за закуска, особено през лятото. Можем да го консумираме с лъжица или като истински бургер - с ръце и в крачка по улиците на Палермо, Ното или Катания.

Но можем да го хапнем и седнали в кафене в Палермо

Източник: iStock

Но можем да го хапнем и седнали в кафене в Палермо

В последния град е и едно от легендарните места за бриош с джелато - Don Peppinu, където най-популярна е версията с джелато от шамфъстък, пишат Euronews.