Нека бъдем честни: отслабването не е лесна задача. Това изисква упорит труд, отдаденост, солидна мотивация и установяване на план, който работи най-добре за нас.

Независимо дали току-що започваме или вече са минали няколко седмици, има определени навици, които трябва да избягваме на всяка цена. Всъщност никога няма да отслабнем, ако тези навици са се превърнали в част от рутината ни. От Eat This Not That любезно ни разкриват за какво да внимаваме.

Безсмислено похапване

Снимка 606042

Източник: iStock

Макар няколко солетки или бисквитки между храненията да не ни се струват кой знае какво, истината е, пречат  на напредъка ни в загубата на тегло. Защо? Поради простата причина, че така не следим калориите, които приемаме, което може да доведе до преяждане.

Пропускане на ядене

Снимка 606043

Източник: iStock

Пропускането на хранене поставя тялото ни в "режим на оцеляване", което означава, че се придържаме към калориите, които консумираме, за да запазим енергия. Освен това е по-вероятно при следващо хранене да направим лош избор на храна, защото сме твърде гладни. 

Всяка чаша е от значение

Снимка 606045

Източник: iStock

Независимо дали пием плодов сок или любимата ни чаша вино, трябва да имаме предвид, че напитките често са пълни с допълнителни калории и много захар. А консумирането на твърде много захар води до наддаване на тегло. Ако става въпрос за алкохол, той забавя и метаболизма ни.

Средиземноморската диета - предимства и ползи за здраве и сваляне на излишните килограми

Как да свалим натрупаните килограми около празниците

Средиземноморска диета за начинаещи

Почивката

Не бива да подценяваме силата на добрата нощна почивка и възстановяване след нашите тренировки. Колкото повече намаляваме почивката си, толкова по-вероятно е да натрупаме излишните килограми, сочат данните от някои проучване.

Снимка 606044

Източник: iStock

Тялото ни не е в състояние да се възстанови, което нарушава хормоналния ни баланс и задейства апетита. То е склонно да жадува за въглехидрати и калорични храни, когато е лишено от сън.

Баланс между хранене и тренировки

Упражненията са ключови във всяка програма за отслабване, но трябва да има здравословен баланс между превръщането на упражненията и храненето в основен приоритет. Тук влиза в сила правилото 80/20 за отслабване. 

Снимка 606046

Източник: iStock

80% от загубата на тегло се дължи на това, което ядем, докато останалите 20% идват от тренировките. Това означава, че колкото и дълго да спортуваме, ако хранителният ни режим е с високо съдържание на калории, няма да отслабнем.