След еуфорията на коледните и новогодишните празници, съпроводена с празничните трапези и хилядите наздравици, дойде и времето, в което да помислим как да разтоварим организма и да си върнем добрата форма.

Средиземноморска диета, DASH и флекситарианска - кои са най-добрите диети за 2021 г.

Коя е най-добрата диета в света

За 2021 г.

Един от най-добрите начини е спазването на т.нар. средиземноморската диета - призната за един от най-ефективните и "работещи" хранителни режими. Това се дължи на факта, че това е не толкова ограничаваща диета, а по-скоро култура на хранене и начин на живот. Живот, изпълнен със здравословна, достъпна и вкусна храна.

Що е то

Средиземноморската диета носи името си от Средиземно море и включва храни, които са типични за страните с излаз на него - Гърция, Италия, Испания, Мароко, Египет и Ливан.

В нея се набляга на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и бобови растения, като същевременно количеството на захар, натрий, преработени храни, рафинирани въглехидрати, наситени мазнини и мазни или преработени меса е силно намалено.

Снимка 601240

Източник: iStock

Големите ползи за здравето

Установено е, че хората, които живеят в страни, граничещи със Средиземно море, имат по-ниски нива на сърдечно-съдови заболявания и живеят по-дълго - в сравнени със средно статистическия американец например. И до голяма степен заслуга за това има начинът им на хранене, напомнят от Today.

Редица проучвания показват, че бременните жени могат да намалят риска от развитие на високо кръвно налягане, спазвайки средиземноморска диета. Хората с риск от метаболитни заболявания пък могат да понижат холестерола в кръвта и да подобрят здравето на храносмилането си. И, разбира се, неоспорим е ефектът при онези, които искат да редуцират своето тегло. Доказано ефективна е за намаляване на висцералната мастна тъкан, която е опасна за нашето здраве, защото обграждат органите и води до тяхното заболяване.

Позволените храни

Не трябва да забравяме, че средиземноморската диета е култура на хранене и затова не трябва да се поставя въпросът какво е позволено и какво - не. Да не забравяме, че преди да бъде определен за "диета", това всъщност е бил начинът, по който са се хранили хората, живеещи в близост до Средиземно море. А те са разчитали на сезонна храна и е трябвало да се грижат едновременно за бюджета и здравето на семейството си.

Разработената средиземноморска хранителна пирамида предлага чудесен начин да разберем как да мислим за храната си - вместо да дава строги инструкции.

Снимка 601162

Източник: iStock

Тя е организирана според това колко често трябва да включваме дадена категория храни в диетата си. Храните, които трябва да консумираме най-често, са в основата, а тези, които да избягваме - най-отгоре.

Като се има предвид това разделение, ето и основните храни в средиземноморската диета:

 • Риба - особено сьомга, сардини и риба тон;
 • Пресни продукти - използваме това, което е отгледано на място, за гарантирана свежест;
 • Здравословни мазнини - ядки, авокадо и зехтин;
 • Постни млечни продукти - сирене, кисело и прясно мляко;
 • Пълнозърнести храни — кафяв ориз и пълнозърнести тестени изделия, киноа, чиа, амарант, булгар и елда;
 • Вино - умерено.
Храненето, растителният протеин, месото и как да удължим живота си с до 13 години

Промените в храненето, които удължават живота с до 13 години

Ефект на всяка възраст

"Забранените" храни

В средиземноморската диета няма напълно забранени храни. И все пак, ето какво е добре да избягваме:

 • Алкохол (освен вино);
 • Масло;
 • Силно преработена храна - като замразени ястия с добавен натрий, сода, напитки с високо съдържание на захар, бонбони и преработено сирене;
 • Преработени червени меса - кренвирши, наденица, бекон;
 • Рафинирани зърна - бял хляб, бяла паста и бяло брашно като цяло;
 • Рафинирани или преработени масла - като соево масло, шафраново масло, царевично масло, растително масло, масло от канола и всякакви хидрогенирани или частично хидрогенирани масла.