Яйцата често успяват да разделят учените за това колко точно са полезни и какво е препоръчителното количество от тях, което да консумираме. Но ние не се трогваме особено от предупрежденията и си ги похапваме често-често - в разумна бройка, разбира се. 

Пикантни храни, пържени яйца, пържоли и какво не трябва да ядем след тренировка

Какво да не ядем след тренировка

За да има смисъл от спорта

Оказва се, че яйцата са и един наистина добър избор, ако сме в период на отслабване. Добре знаем, че за постигане на заветната цел трябва да консумираме по-малко калории, отколкото изразходваме. А в това могат да ни помогнат именно яйцата. Ето как.

Протеин

Те се славят със завидните количества, които съдържат. Протеинът е градивният елемент на мускулите, а мускулната тъкан изгаря повече калории, отколкото мазнините. 

Едно голямо яйце съдържа 6,3 грама протеин - така че с две си набавяме около 1/4 от  препоръчителния дневен прием от 50 грама. Но ползите не спират дотук, защото протеинът влияе положително на хормоните, отговарящи за чувството за ситост.

Снимка 534264

Източник: iStock

Той се усвоява и много по-дълго от въглехидратите, благодарение на което по-дълго време няма да се сещаме за храна и рискът да прегрешим с нещо вредно е по-малък.

Въглехидрати

Яйцата съдържат по-малко от един грам от тях, затова са и страхотен избор за закуска - засищат ни, без да повишават нивата на инсулин и да предизвикват резки скокове в кръвната захар, което може да доведе до трупане на мазнини и по-трудно отслабване.

Калории

Яйцата са сравнително нискокалорични - едно голямо яйце съдържа около 76 калории. А това ни дава възможност да изберем още някакво допълнение към тях на едно хапване, без да прекалим.

Снимка 534266

Източник: iStock

Хранителни вещества

Яйцата са добър източник на витамин D, който има своята роля при отслабването. При анализ на данни през 2019 г. е установено, че добавките с този витамин намаляват както индекса на телесна маса, така и обиколката на талията при хора с наднормено тегло.

Пържените яйца, варените яйца, мазнините и кой начин на приготвяне убива салмонелата

Пържени или варени яйца – това е въпросът

Кой от двата варианта е по-здравословен

В едно яйце се съдържат и около 89 микрограма от витамин В12, което е 37% от препоръчителния дневен прием. А ниските нива на този витамин учените свързват с наднормено тегло и затлъстяване. Когато си го набавяме в достатъчни количества пък, индексът на телесната маса върви надолу, предава Eat This, Not That.