Яйцата съдържат завидно количество протеини, желязо, витамини, минерали и картеноиди, но хранителната стойност се променя в зависимост от термичната им обработка.
Винаги сме предполагали, че вареното яйце по-полезно. Ето и няколко факта в подкрепа на тази теория:
Мазнини
Разликата между пърженото и вареното яйце е доста голяма и по отношение на мазнините, които получаваме при консумацията.
Източник: iStock
Пърженото яйце, например, съдържа около два пъти повече мазнини, включително наситени (17,6 гр. мазнини, от които 5,6 гр. наситени), отколкото свареното (8,8 гр. мазнини, от които 2,9 гр. наситени).
Салмонела
По време на пърженето на яйцата губим и доста от ценните им витамини. Сварим ли ги, избягваме и опасността от салмонела, защото бактериите при тази термична обработка не могат да оцелеят.
Стига обаче яйцето да е твърдо сварено, в противен случай, рискът от зараза остава, уточняват от Tips and Tricks.