Яйцата съдържат завидно количество протеини, желязо, витамини, минерали и картеноиди, но хранителната стойност се променя в зависимост от термичната им обработка.

Яйцата, черупката, жълтъкът, митове и любопитни факти

Митове и факти за яйцата

Научни доказателства и любопитни факти в тяхна полза

Винаги сме предполагали, че вареното яйце по-полезно. Ето и няколко факта в подкрепа на тази теория:

Мазнини

Разликата между пърженото и вареното яйце е доста голяма и по отношение на мазнините, които получаваме при консумацията.

Снимка 517278

Източник: iStock

Пърженото яйце, например, съдържа около два пъти повече мазнини, включително наситени (17,6 гр. мазнини, от които 5,6 гр. наситени), отколкото свареното (8,8 гр.  мазнини, от които 2,9 гр. наситени).

Салмонела

По време на пърженето на яйцата губим и доста от ценните им витамини. Сварим ли ги, избягваме и опасността от салмонела, защото бактериите при тази термична обработка не могат да оцелеят.

Маруля, салмонела и какви други опасности крие опаковката на зеленчука

Какви опасности крие опакованата маруля

Май ще чакаме лятото

Стига обаче яйцето да е твърдо сварено, в противен случай, рискът от зараза остава, уточняват от Tips and Tricks.