Подобно на саке, амазакe е азиатска напитка, която се приготвя от ориз. Разликата е, че не съдържа алкохол. Комбинацията от ориз и нишковидните гъби Aspergillus oryzae стои в основата на няколко традиционни японски продукта, включително и на амазаке.
За първи път разработен през периода Кофун (около 250 г. до 538 г. след Христа), първоначално амазаке е техника на ферментация и консервиране на храни, създадена чрез варене на ориз, вода и Aspergillus oryzae - нишковидна гъба (плесен), която се използва и при ферментацията на мисо, соев сос и други.
Получената напитка, която е пълна с хранителни вещества и щадящи червата бактерии, става толкова популярна, че дори се споменава в един от текстовете, който съдържа най-старата официална история на Япония.
Източник: iStock
От тогава до днес напитката има няколко покачвания и спадове в популярността си, но продължава да бъде все така полезна. Мнозина твърдят, че заради хранителните си вещества (витамин В6, фолиева киселина, ферулова киселина, диетични фибри и забележимо количество глюкоза), тя заслужава мястото си като лечебно средство срещу махмурлук в Япония, тъй като спомага за прочистване на тялото от токсините.
Освен благоприятен ефект върху всички препили хора, амазаке има ползотворно действие и върху стомаха, особено в случаи на затруднено храносмилане. Ензимите в напитката подпомагат разграждането на мазнините, сложните въглехидрати и протеини, за да подобрят усвояването им в тялото.
Източник: iStock
Витамините и минералите в амазаке са свързани с метаболизма на въглехидратите, липидите и протеините, и помагат да имаме по-здрава и сияйна кожа и коса. Амазаке съдържа и съставка, наречена ерготионеин - антиоксидант, който има ефект на потискане на стареенето на кожата.
Японската напитка съдържа около 50% прости захари и 50% сложни въглехидрати, като осигурява бърза, но дълготрайна енергия, затова е подходяща за всички хора с натоварено ежедневие, които имат нужда да се заредят със сили, пишат от BBC.
Амазаке може да се закупи и от магазините в Япония, но се отличава с по-сладък вкус в сравнение с домашното производство, тъй като често съдържа добавена захар.