Независимо дали ги хапваме повече сурови в свежа салата или пък ги предпочитаме сготвени в топло домашно ястие, чушките са едновременно универсален и вкусен зеленчук, който намира място във всяка една пълноценна и разнообразна диета.
Както зелените, които имат по-неутрален вкус, така и по-сладките жълти и червени чушки ни помагат да си набавим ключови за организма хранителни вещества. Ето четири ползи за здравето от консумацията на чушки.
Подпомагат доброто зрение и здравето на очите
Чушките са отличен източник на лутеин и зеаксантин - каротеноиди, които могат да подпомогнат зрението и са полезни за здравето на очите. Лутеинът по-конкретно подобрява зрителната функция дори при хора с ранни признаци на макулна дегенерация с напредване на възрастта. Но в комбинацията със зеаксантин, който също се съдържа в чушките, ползите за здравето на очите са още повече.

Източник: iStock
Помагат за предотвратяването на анемия
Анемията възниква, когато кръвта има намален брой червени кръвни клетки или хемоглобин - протеинът, който им помага да транспортират кислород от белите дробове до останалата част от тялото. Тази често срещана диагноза обикновено е причинена от дефицит на желязо в организма.
Именно чушките са особено богати на желязо, като само в една се съдържат 0.705 милиграма (мг) или приблизително четири процента от препоръчителния прием за жени и девет процента от този за мъже. Наред с това една чушка съдържа и 210 милиграма витамин С - повече от два пъти препоръчителното дневно количество.
Съдържат антиоксиданти
Чушките са пълни с антиоксиданти, сред които витамин А, витамин С и бета каротин. Всички те помагат за предпазване на тялото от увреждане на клетките и могат да помогнат за предотвратяване на определени възпалителни състояния, включително някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания и неврологични разстройства.

Източник: iStock
И докато учените са установили, че всички чушки могат да помогнат за намаляване на свободните радикали и оксидативния стрес, има данни, че най-много антиоксидантни свойства имат жълтите.
Помагат за намаляване на възпалението
Чушките съдържат съединения като витамин С и бета-криптоксантин, които също имат противовъзпалителни свойства. Богати са още на антиоксиданти, като кверцетин и лутеолин. Благодарение на тях те могат да помогнат за намаляване на възпалението и за овладяване на симптомите на артрит.
Полезно е да знаем също, че различните цветове чушки се различават, макар и не толкова съществено, по хранителната си стойност. Така например червените чушки съдържат повече витамин А, витамин С и фолат в сравнение със зелените. Освен това имат повече калории, мазнини, въглехидрати, фибри и протеини.
Въпреки че са полезни, независимо от сорта, консумирани в големи количества чушките може да причинят газове или подуване на корема. Това се дължи на високото им съдържание на фибри, заради което не е препоръчително да увеличаваме драстично приема им, пише Health.