Топлите месеци наближават неизбежно, а с тях се променят и напитките, които консумираме ежедневно. И въпреки че най-вероятно сред предпочитанията ни преобладават от обикновена вода до разхлаждащи лимонади и коктейли, има и една друга напитка, която е много популярна по нашите географски ширини, а освен това и е много полезна, особено за жегите.

Дондурма - турският сладолед, който е като никой друг

Дондурма - турският сладолед, който е като никой друг

Какви са малките му тайни

Кисело мляко, вода и малко сол - айрянът е толкова простичък, но и с много дълга и интересна история. Тя, както можем да предположим от името му, идва от съседката ни Турция. Днес го консумираме най-вече в комбинация с баничка или друга тестена закуска, а понякога и след тежка вечер, но в миналото той е бил много повече от това.

Кога, как и кой

Смята се, че древните тюркски народи по турските земи консумират айрян от поне хилядолетие. Още тогава той е бил необходимост, защото ферментиралите храни като него са били много подходящи за утоляване на жаждата и глада на номадите, които непрекъснато пътуват от място на място. Освен това имат дълъг срок на годност заради преминаването през ферментацията.

И така докато турците мигрират от Централна Азия към Анатолия, айрянът пътува с тях. И това се доказва от много исторически пътеписи. В различните региони пък се срещат разновидности на ферментиралата напитка като на места тя се прави от мляко от камили или кобили например.

Традиционен турски айрян

Източник: iStock

Традиционен турски айрян

Така и до днес айрянът е не само част от хилядолетна турска кулинарна традиция, но и сред най-комерсиалните напитки в страната. Въпреки че се предлага пакетиран на рафтовете във всеки магазин, традиционният вкус можем да открием в медените чашки, в които той се сервира в турските заведения.

На места пък се приготвя с кисело мляко с много висок процент масленост, което води и до създаването на ефирна пяна на върха на медната чаша. При друга вариация млякото е заместено с отпадъчен продукт от производството на масло, с който се постига плътен, млечен вкус. В някои райони на Турция се приготвя и лютив айрян, в който се добавят зелени или червени люти чушки. Може да се прибави и мента за по-свеж вкус или пък малко газирана вода.

Айрян с мента е само една от разновидностите

Източник: iStock

Айрян с мента е само една от разновидностите

Защо точно той

Учени от Аграрния факултет към Университета в Анкара обясняват, че айрянът не е просто освежаващ и засищащ. Той е богат на важни за организма минерали и протеини и с него възстановяваме както минералния, така и електролитния баланс. Те често се нарушават при загуба на течности, каквато изпитваме през топлите месеци заради по-обилното потене. А добавената сол подсилва положителния ефект.

Освен за цялостното функциониране на организма, айрянът има важни ползи и за здравето на червата и храносмилателната система. Той поддържа чревната микрофлора и ни предпазва от стомашни неразположения, причинени от консумацията на различни храни или други фактори от външната среда, пише CNN.

Кисело мляко, кисело зеле, кимчи, комбуча и защо да консумираме ферментирали храни

От какво ни предпазят ферментиралите храни

Още една причина да сложим кисело зеле

И днес, както и преди стотици години, най-важното за вкусния айрян е от какво мляко е направен - дали е краве, козе или друг вид, с каква закваска е било заквасено и с колко висока масленост е. Но независимо от тези подробности, той си остава все така полезен, освежаващ и любим.