В последните дни слънцето е по-щедро към нас, но сутрините и вечерите са мрачни и все по-студени и ни се иска или да се приберем по-бързо вкъщи, или въобще да не излизаме. А компания в уютните часове, които прекарваме у дома, често е чаша с топла напитка, която ни сгрява и вътрешно и външно и ни носи и доза настроение.
Вероятно първо се сещаме за чай или горещ шоколад, а ако ни е омръзнало от тях, ето и 4 идеи, с които да разнообразим есенните, а след това и зимните дни, които предстоят.
Чаено лате
Чай с мляко може да ни звучи необичайна комбинация, особено ако не става дума за черен чай и британски традиции. Но те могат да се превърнат в една страхотна напитка за студените дни, която е и лесна за приготвяне.
Нужно ни е пакетче чай или една лъжичка чай на листа, които запарваме в чаша гореща, но не вряща вода. Подслаждаме по свой вкус с мед или някакъв подсладител. След това прибавяме мляко - краве или ядково. За по-ефектен резултат може да разпеним млякото.

Източник: iStock
Греян ябълков сок
Още едно вкусно и плодово предложение на студените дни. Необходими са ни 1 л натурален ябълков сок, 1 пръчка канела, няколко лентички портокалова кора и малко джинджифил по избор. Слагаме всичко в дълбок съд и оставяме да къкри на слаб огън за около 15 минути. Прецеждаме преди сервиране, а след това добавяме още канела в чашата.
Яйчен пунш
Още една не толкова традиционна за страната ни напитка, която си струва да опитаме. Необходими са ни 1 л. прясно мляко, 5 яйца, 50 г. кафява захар или мед, 1 ванилия и канела на вкус. Слагаме млякото, яйцата, захарта и ванилията в тенджерата. Разбъркваме ги и оставяме на бавен огън без да завира, докато не се сгъсти достатъчно. Може да сервираме и топъл, и охладен.

Източник: iStock
"Зимна чаша"
Тази напитка е подходяща както за студените зимни, така и за предхождащите ги есенни дни. Първата стъпка е да си приготвим чаша черен чай като е добре да бъде по-силен. Изсипваме го в тенджера заедно със 750 мл сок от нар.
Към тях добавяме канела, 1 портокал, 1 лимон и 1 лайм, нарязани на резени. Оставяме да заври, след което намаляваме и варим на среден огън около 10 минути, за да може всички съставки да пуснат аромата си. След това добавяме захарен сироп, докато стане достатъчно сладко за вкуса ни и сервираме още горещо, обяснява BBC Food.