Мартинито е един от най-популярните коктейли. И това най-вероятно е така, защото е доста харесван. И не че в това има нещо лошо, но рецептите на най-известните коктейли е нормално вече да ги знаем наизуст. Затова предлагаме друг вариант на мартинито - по-свеж, сладко-тръпчив и приятно огнен.
Предстои ни да си забъркаме едно ябълково мартини (или Апълтини). Разбира се, на основната съставка няма как да изневерим - тя си остава водка.
Това, което обаче прави ябълковото мартини по-специално, както и името подсказва, е вкусът на свежия плод. Благодарение на ябълковия шнапс в рецептата, коктейлът ни придобива приятни сладост и тръпчивост.
Другата съставка, на която разчитаме, за да ни се получи перфектното ябълково мартини, е калвадосът. Той представлява ябълково бренди, което обещава да придаде огненост на коктейла. Внимание, тук уточняваме, че ябълковото мартини е за любителите на по-силните алкохолни напитки.
Какво ни трябва
- 50 мл водка
- 30 мл ябълков шнапс
- 15 мл калвадос
- лед
- резенчета ябълка
Източник: iStock
Какво ги правим
За да ни се получи ябълковото мартини най-свежо, добра идея е да охладим за малко коктейлните чаши във фризер.
След това в шейкър сипваме водката, ябълковия шнапс и калдвадоса, добавяме лед и разклащаме добре за около 30 секунди. Обикновено толкова време е необходимо, за да се охладят и смесят добре съставките.
На финала вадим чашите от фризера и в тях разпределяме поравно съдържанието на шейкъра. Преди да поднесем ябълковото мартини, можем да украсим коктейла с резенче ябълка, което да поставим на ръба на чашата, съветват от delish.