Щом говорим за метаболизма, трябва да имаме предвид, че които и да било напитки няма как да го забавят или забързват. Вярно би било обаче да кажем, че някои напитки по-скоро могат да помогнат за свалянето на килограми. Тъй като тук фокусът е метаболизма, правим въведението кратко с последното уточнение, че за да го подобрим, има няколко полезни навика, свързани с напитките и консумацията им, и които е добре да си изградим.

Разходката, енергията, метаболизмът и ползите от витамин В комплекс

Най-добрата хранителна добавка преди разходка

За повече енергия и добър метаболизъм

Повече течности и вода

Препоръчително е жените ежедневно да изпиват около 11-12 чаши течности, докато мъжете - 15-16. Най-добре е поне половината от количеството да бъде единствено вода.

Снимка 580328

Източник: iStock

Разбира се, може да ѝ добавим вкус - чудесна идея е пресният сок от лимон. Комбинацията подобрява храносмилането и дава усещане за ситост в стомаха.

Млякото не е само за децата

От всички макронутриенти протеинът отнема най-много време и енергия за усвояване от организма. Затова и засища за по-дълго време - нужно е повече време за храносмилането му в сравнение с въглехидрати и мазнини.

Снимка 580327

Източник: iStock

За да не чувстваме непрекъснат глад, диетолозите препоръчват да пием именно напитки, съдържащи протеини. Спокойно можем да си сипваме по чаша прясно мляко или например айрян, който сме си забъркали с кисело мляко и малко вода.

Да на алкохола, но умерено

Доказано е, че да не се прекалява с алкохола помага за поддържането на здравословен метаболизъм. Какво количество обаче се смята за прекомерен прием?

Снимка 580326

Източник: iStock

Според диетолозите мъжете не бива да изпиват повече от две питиета на ден, а жените - повече от едно. В случай че се вместваме в това количество, дори и да е всеки ден, консумацията на алкохол не би ни навредила.

Да се прекалява обаче би довело до качване на килограми и развитието на хипертония и проблеми със сърцето.

Още една полза от зеления чай

Зеленият чай се счита за една от най-полезните естествени напитки, заради откритите в него катехини. Те са антиоксиданти, за които е доказано, че спомагат за изгарянето на мазнини и забързват метаболизма.

Снимка 580325

Източник: iStock

В зеления чай обаче се съдържа и кофеин. Той пък дава енергия на тялото ни, за сме по-активни през деня и по-ефективни в тренировките.

Метаболизмът, възрастта и какви промени настъпват в обмяната на веществата

Изненадващите промени в метаболизма през годините

Май не е както си го мислехме

Най-препоръчително е да пием матча - вид зелен чай, в който има най-много от полезните антиоксиданти катехини, пише Eat This, Not That.