Артериалното налягане е един от най-важните показатели за нашето здравето. Промените в него могат да доведат до сериозни последствия. Наследственото предразположение, режимът на хранене, употребата на алкохол, прекалено много сол, наднорменото тегло, стресът и липсата на движение са част от причините, които водят до него.

Високото кръвно, тренировките и как да се поддържаме във форма

Високото кръвно и правилното физическо натоварване

Как да спортуваме правилно

Здравословният начин на живот и следването на съветите на лекарите са първото нещо, което трябва да спазваме, ако вдигаме кръвно. Но има и няколко прости начина, чрез които, в известна степен, можем да влияем на кръвното налягане и които е добре всички да знаем.

"Ако сме подложени на силно вълнение, имаме учестено дишане и пулс, то естествено и кръвното ни ще е високо. Ако седнем и се успокоим, кръвното ни налягане ще се понижи. Лесно е, всеки може да го направи", разказва пред радио Sputnik Алексей Водовозов - лекар терапевт, токсиколог и член на Клуба на научните журналисти. 

Снимка 500114

Източник: iStock

Трябва да се научим да се отпускаме, да сваляме психическото напрежение, например чрез медитация, йога и т.н.

На кръвното налягане влияние оказва и обемът на течностите, отбелязва докторът. Продуктите, които съдържат голямо количество сол и спомагат за задържането на течности, ще спомагат и за вдигане на кръвното налягане.

Снимка 500115

Източник: iStock

Всички солени продукти, полуфабрикатите, допълнителното солене на храната в чинията - това са доказани начини за повишаване на кръвното налягане. Да намалим количеството на приеманата сол е нещо, което всички можем да направим, ако искаме да се грижим за здравето си.

Колко сол трябва да консумираме

Колко сол трябва да консумираме

Какво сочат данните от ново проучване

А на хората, които страдат от ниско кръвно налягане, той препоръчва на първо място, напитките, които съдържат кофеин. Те ще ускорят ритъма на сърцето и леко ще вдигнат кръвното. За хипертоници е по-добре да пият безкофеиново кафе.

Продукти, които напълно да свалят кръвното няма, но това не е лошо, иначе всички щяхме да ходим сънени, казва докторът. Все пак има някои, които могат да му повлияят. 

Храни срещу високо кръвно

Храни срещу високо кръвно

И техният положителен ефект