Животът с хипертония изисква специални грижи към здравето. И в тях не се включва само редовното следене на нивата на кръвното и приемът на необходимите лекарства. Трябва също така да внимаваме какво ядем, а и колко се движим.

Спортът е здраве, и в това няма спор. И различните физически активности имат различен ефект върху една или друга част от тялото ни. Ето тук идва логичният въпрос какъв тип упражнения са най-подходящи за здраво сърце и нормални нива на кръвното налягане.

Снимка 389012

Източник: iStock

Аеробната активност е най-добрият избор, ако страдаме от хипертония. Тя включва периодично повтарящи се движения, в които се включват много мускулни групи.

Ако по някаква причина не бихме се записали на аеробика, имаме още една алтернатива - тенисът. Ходенето, джогингът, плуването и танците също имат положителен ефект върху високото кръвно налягане.

Снимка 389016

Източник: iStock

Храни срещу високо кръвно

Храни срещу високо кръвно

И техният положителен ефект

За разлика от тях, по-добре да избягваме тези физически активности, при които имаме голямо натоварване за кратък период от време, защото те ще доведат до нежелан ефект - повишаване на кръвното, пише Express.