Високото кръвно налягане е много често срещан проблем при българите, а сърдечно-съдовите проблеми са водещата причина за смърност. Ако имаме този здравословен проблем, знаем, че е необходимо редовно следене на състоянието ни, прием на съответните медикаменти и повишено внимание към начина на живот, който водим.

Пиенето на алкохол и тютюнопушенето са онези навици, които трябва да оставим в миналото, ако страдаме от високо кръвно. Мазните храни - също. Но възможно ли е това, което консумираме, да ни помогне да овладеем здравословния си проблем?

Снимка 382772

Източник: iStock

Има храни, които се препоръчва да се включат в ежедневното меню, ако страдаме от високо кръвно. Разбира се, те няма да ни излекуват, но със сигурност ще имат положителен ефект. А и без това са полезни за здравето.

Чесън

Този зеленчук със специфичен и натрапчив вкус има способността не само да ни предпазва от настинки и вируси, но и да помага в борбата с високото кръвно. 

Чесънът, подобно на аспирина, разрежда кръвта и предотвратява образуването на тромби в кръвоносните съдове. А те могат да предизвикат опасни състояния с фатален край.

Така редовното похапване на чесън се превръща в превенция на инфаркта. А и стойностите на кръвното се редуцират. Зареждаме се и с голямо количество витамини, минерали и аминокиселини.

Снимка 278573

Зеленолистни

Зеленчуците са полезни за здравето ни като цяло. А тези, които са богати на калий, подпомагат изхвърлянето на натрия (който се съдържа в солта) чрез урината. По този начин се понижава кръвното налягане.

Въпросните зеленчуци са зеленолистните - маруля, рукола, зеле, спанак и други подобни. Ако не можем да ги намерим пресни, можем да заложим и на замразени - хранителните вещества в тях са същите.

Горски плодове

Сред тях фаворитът са боровинките. те са с високо съдържание на флаваноиди. Тези вещества предотвратяват хипертонията и поддържат нивата на кръвното. Вкусно и полезно.

Снимка 348092

Източник: iStock

Червено цвекло

Азотният оксид в този зеленчук разширява кръвоносните съдове и намалява кръвното. Сокът от червено цвекло има най-бърз ефект в тази посока - в рамките на едва 24 часа след консумация. Можем да консумираме цвеклото и сурово или печено.

Семена и овесени ядки

Те са изключително богати на фибри, с ниско съдържание на мазнини и натрий, затова са много подходящи за закуска и за междинно хапване, ако имаме проблеми с кръвното. Фъстъците също се справят повече от добре със задачата да понижават границите на налягането.

Чести грешки при здравословното хранене

Чести грешки при здравословното хранене

Лесно е да се подведем от модата

Нар

Този плод, богат на витамини и антиоксиданти, доказано може да намали кръвното налягане само за четири седмици, ако всеки ден изпиваме по една чаша сок, пише HelathLine.