В общия случай жените тренират, за да отслабнат да стегнат фигурата си, а мъжете - за да трупат мускули. Това какви тренировки ще правим и колко често зависи както от нуждите на тялото ни, така и от личните предпочитания. Но, оказва се, полът играе важна роля в резултатите от тях - не толкова видимите, а невидимите, свързани със здравословното ни състояние.

Кардио тренировките - ползите и вредите за тялото (и защо да ги комбинираме със силови тренировки)

Какво се случва с тялото, ако правим само кардио тренировки

Ползите и вредите

Според изследване, проведено в Smidt Heart Institute в Калифорния с участието на 400 000 души, жените трябва да правят наполовина по-малко упражнения от мъжете, за да извлекат същите ползи за сърдечно-съдовата система. Докато мъжете трябва да изпълнят 300 минути - или пет часа - умерени тренировки, за да получат максимум ползи, нежният пол може да постигне същото само за 140 минути, или 2,5 часа.

Същото се отнася и за енергичните аеробни упражнения като спининг или аеробика. Жените се нуждаят от само 57 в сравнение със 100 минути за мъжете, за да постигнат същите 19% намален риск от преждевременна смърт.

Снимка 654719

Източник: iStock

Като цяло жените и мъжете с активен начин на живот имат съответно 24 и 15% по-малък шанс за преждевременна смърт в сравнение с тези, които водят заседнал живот. Вероятността тези жени да получат инсулт или инфаркт е цели 36% по-малка, докато при мъжете - само 14%.

Изследователите предполагат, че това може да се дължи на различия в анатомията и физиологията при двата пола, като жените трябва да полагат повече усилия, за да изпълняват същите упражнения като мъжете. Те имат увеличен белодробен капацитет, по-големи сърца и по-голям дял бързо съкращаващи се мускулни влакна. И всичко това води до повече сила и издръжливост, отколкото при жените, пояснява Daily Mail.

Снимка 654718

Източник: iStock

Така учените са категорични, че жените могат по-лесно да постигнат наистина завидни ползи от редовните тренировки - било то дори няколко пъти в седмицата по 20-30 минути или общо два часа и 20 минути умерена физическа активност.

Редовните тренировки и как повишават имунитета ни

Как редовните тренировки повишават имунитета

Още една причина да спортуваме днес

А мъжете ще трябва да се потрудят двойно повече, за да помогнат на здравето си по същия начин. И това трябва да е една добра мотивация както за нежния пол, така и за силния, който трябва да се поизпоти малко повече с тренировки, за да живее по-дълго.