Отдавна е известно, че цветовете, които избираме, говорят много за личността ни. Освен това те оказват огромно влияние върху нашето настроение и върху действията ни. 

Тайният език на цветовете

Тайният език на цветовете

9-те цвята, които описват личността

За първи път обаче учени от университета на Уестминстър изследват ефекта от цвета на напитката, която пием по време на тренировка, върху резултатите ни и интензивността на физическото натоварване.

На участниците в експеримента била поставена задача да тичат 30 минути на бягаща пътека със скорост, която те самите изберат. През това време те можели да изплакват устите си или с подсладена нискокалорична напитка с розов цвят, или с безцветна подсладена нискокалорична напитка.

Снимка 530983

Източник: iStock

Напитките всъщност били напълно еднакви, но към едната учените добавили изкуствен оцветител. Така те установили, че розовият цвят на напитките увеличава резултатността на тренировките с 4,4 на сто, както и положителното усещане на участниците, което улеснява физическото натоварване.

Цветовете и влияянието им по време на пазаруване

Как ни влияят цветовете, докато пазаруваме

Или защо червените коли ни се струват най-бързи

Изводът на учените е, че розовите напитки могат да ни помогнат да бягаме по-бързо и на по-големи разстояния, пише Yahoo!finance.

Тренировките, храната, протеините и кои храни са истинско гориво за тялото

Най-добрите храни, когато тренираме

Истинско гориво за тялото

Причините за това според изследователите е, че розовото се свързва с очакване за сладост и така повишава очакването за прием на повече захар и въглехидрати. Резултатите от проучването са публикувани в сп. Frontiers in Nutrition.