Делят ни броени часове преди финала на Евровизия, но скандали не липсват. Преди часове стана ясно, че Нидерландия е дисквалифицирана от големия финал, поради инцидент с жена член на продуцентския екип, съобщиха организаторите на конкурса.

Това е първият случай в историята на конкурса за песен на Евровизия, когато кандидат е дисквалифициран по време на самото събитие. 26-годишният Йост Клайн довечера щеше се състезава пети на финала със своята песен "Europapa".

"Шведската полиция разследва жалба, подадена от жена член на продуцентския екип след инцидент след изпълнението на Клайн на полуфинала в четвъртък вечер", се казва в изявление на организаторите на Евровизия.

"Докато съдебният процес тече, не би било уместно той да продължи в надпреварата. Ние поддържаме политика на нулева толерантност към неподходящо поведение на нашето събитие и се ангажираме да осигурим безопасна и сигурна среда."

Евровизия 2024 - 6 от най-интересните песни тази година

Евровизия 2024 - 6 от най-интересните песни тази година

Артистичност, музика и оригиналност, чиято комбинация привлече вниманието ни

Организаторите твърдят, че инцидентът не включва други изпълнители или членове на делегацията. Нидерландският телевизионен оператор Avrotros заяви, че решението е "непропорционално".

"Взехме под внимание дисквалификацията от Европейския съюз за радио и телевизия", пише радио и телевизионният оператор в публикация на X. "Avrotros намира дисквалификацията за непропорционална и е шокирана от решението. Дълбоко съжаляваме за това."

Търканията между Клайн и делегацията на Израел още на пресконференция в четвъртък вечерта, 9 май, подхраниха спекулациите, че инцидентът, довел до отсъствието му, е от политическо естество.

Йост Клайн направи противоречиво впечатление на пресконференцията, когато, подразнен от факта, че е седнал до израелската певица, срещу чието участие пред арената в Малмьо имаше протести, той покри главата си с холандското знаме, докато тя отговаряше на журналистически въпроси. След това израелската телевизия пусна снимки на израелски телевизионен журналист, който искаше да се срещне с Клайн зад кулисите, за да му "зададе някои въпроси", но беше спрян.

Освиркаване и протести - какъв е проблемът с песента на Израел на Евровизия 2024

Освиркаване и протести - какъв е проблемът с песента на Израел на Евровизия 2024

юИдън Голан и "Hurricane" предизвикват недоволство

През март асоциацията на радио и телевизионните оператори постанови, че Израел има право да се състезава, стига да промени текста на своя запис. Първоначално песента се казва "October Rain", но на Идън Голан и екпът ѝ се наложи да променят заглавието на "Hurricane". Причината е, че старото заглавие е препратка към атаката на Хамас от 7 октомври миналата година. На Голан и текстописците им се е наложило и да преработят някои части от текста на песента, които също са били сметнати за неподходящи и в разрез с правилата на Евровизия, припомня Guardian.

Що се отнася до Клайн, на полуфинала на Евровизия 2024 нидерландският певец представи "Europapa"- песен, посветена на неговите родители, починали, когато той е бил малък, но също така засягаща и темата за разрушената мечта за обединена Европа и свят без граници.