Винаги приветстваме идеята стари, изгубили предназначението или изоставени сгради да бъдат реставрирани и използвани по нов начин. Така не само се съхраняват обекти с история, но и мястото, където се намират, добива по-автентичен вид.

Hoshinoya Nara Prison - 115 години затвор, а скоро - луксозен хотел

115 години затвор, а скоро - луксозен хотел

Едно място в Япония, което си струва да посетим

Такъв е случаят с Безие - град в южната част на Франция само на няколко километра от Монпелие и Средиземно море. Въпреки идиличното място, още от XII век тук се издига каменен затвор, претърпял няколко трансформации в следващите векове.

В края на XIX век в него има над 300 затворници. През 2009 г. обаче мястото престава да функционира като затвор и малко след това се появява идеята да бъде превърнато в хотел. Архитектурният план за преобразованието му е на A+Architecture, а ремонтът е финализиран през 2023 г.

Снимка 664492

Източник: Camille Gharbi / Architizer

Сега хотел "Затворът", както бихме превели френското му име Hotel La Prison, разполага с 50 стаи за настаняване, пръснати на шест етажа, три конферентни зали, фитнес, басейн и ресторант. Разбира се, всички те по някакъв начин напомнят за своето минало.

Снимка 664495

Източник: Camille Gharbi / Architizer

Решетките на прозорците са махнати, а самите прозорци са разширени, за да може отсядащите в La Prison да се насладят на панорамния изглед към катедралата на Безие и околния пейзаж. Големината на стаите също е променена.

Снимка 664493

Източник: Camille Gharbi / Architizer

Настоящите двойни стаи всъщност се помещават в килия и половина и разполагат със собствена баня, и тоалетна, което е впечатляващо предвид площта им от 13 кв. м.

Снимка 664494

Източник: Camille Gharbi / Architizer

Има и по-големи стаи за трима, както и за шестима души - те са на мястото на преобразуваните общи помещение, в които някога затворниците са прекарвали част от времето си.