Една от най-широко разпространените грешки, когато се опитваме да свалим килограми или да не губим форма, е да даваме всичко от себе си във фитнеса, но да не внимаваме на масата. За някои храни инструкторите и диетолозите не искат и да чуват, а други силно препоръчват. Но в крайна сметка, всичко зависи от ефекта, който търсим.

Грейпфрут, авокадо, киноа - храните, които ни помагат да отслабнем

Ядем и слабеем

Кое топи мазнините, докато се храним

Правилното зареждане на тялото преди и след тренировки е най-сигурният начин да избегнем травми и да засилим ефекта от редовните си усилия в залата. Разбира се, не всички полезни храни ни действат по полезен начин. Някои пък са истинско гориво за тялото ни.

Броколи

Този виден представител на семейство Кръстоцветни е познат преди всичко с ползите за храносмилателната система.

Снимка 521957

Източник: iStock

Броколите са и солиден източник на протеини, които подхранват мускулите. Но правят и нещо друго, в случай че сме прекалили с тренировките - възстановяват.

Бекон

Това е любимецът на щангистите, а те въобще не пестят сили. Специалистите го препоръчват на всички спортисти - заради доказаните ползи от протеините, мазнините и калия, които се съдържат в него.

Снимка 521958

Източник: iStock

Комбинацията от бекон, яйца и авокадо се води за една от най-пълноценните протеинови закуски.

Брюкселско зеле

Любимият на цяла Белгия зеленчук е богат на антиоксиданти, фибри и солидно количество витамин С. Именно заради завидния му полезен състав, инструкторите смятат брюкселското зеле за изключително подходящо за храненето след тренировка.

Цвекло, брюкселско зеле, тиквени семки и три рецепти с тях, които топят мазнините

Три рецепти, които топят мазнините

По-добрите варианти на любими сосове, предястия и продукти

Пълнозърнест хляб

Тестените изделия са върл враг на всяка диета, естествено с изключение на пълнозърнестите си варианти. Както учените от Харвард казват, те предлагат "пълен пакет" ползи за здравето - за разлика от рафинираните зърна, които губят повечето ценни хранителни вещества в процеса на преработване.

Снимка 521959

Източник: iStock

Всички пълнозърнести зърна са съставени от три части: трици, зародиш и ендосперм. И трите предлагат различни и полезни елементи. Богати са на протеини, фибри, въглехидрати, витамини Е и В, магнезий, желязо, цинк и какво ли още не.

Хлябът и наистина ли пълнозърнестият е по-малко калоричен от белия

С колко точно белият хляб е по-калоричен от пълнозърнестия

Всъщност, с прекалено малко

Ето защо, включим ли ги в сутрешната си закуска, ще дадем висок старт на тренировките си по-късно, уточняват още от MSN.