Ако отворим гардероба си или разгледаме личните вещи и мебели в дома ни, ще открием, че има някои цветове, които преобладават, а други липсват. И това не е случайно, защото цветовете, които избираме в живота си, неминуемо говорят за личността ни. Тази идея, известна днес като психология на цвета, съществува от много години.

Макар че няма наука за цветовете, емоционалните конотации, произлизащи от тях, не са останали незабелязани в историята. Докато Аристотел и Леонардо да Винчи разследват възможностите за използване на цветовете, писателят Гьоте отива още по-далеч и измисля теория, свързана с взаимовръзката между личността на човека и цвета. Теория, валидна и до днес.

Бяло
Абсолютният цвят, най-съвършеният и най-чистият. Това е цветът на раждането и началото и в него няма нищо негативно. Бялото се отнася до мир, добро и честност. Ако харесваме бялото, ние сме чувствителни натури и перфекционисти със способност да анализираме и решаваме всякакви усложнения.

Снимка 359842

Източник: iStock

Жълто
Най-близкият цвят до светлината. Човек, който харесва жълто, има благ и ведър характер. Това е цветът на творчеството, така че ако жълтото е нашият избор, сме личности, които лесно се вдъхновяват. Но когато нещата не вървят по начина, по който искаме, ставаме много критични към себе си. Жълтото също така говори, че сме резервирани що се отнася до показване на емоции, разкриват от Hola.

Синьо
Синьото е много противоречив цвят, който крие част от тъмнината в себе си. Има особен и почти неописуем ефект върху окото. Хората, които харесват синьото, се нуждаят от спокойствие и усамотение, и за да го постигнат, в много случаи предпочитат да бъдат сами. Не се интересуват прекалено много от мнението на другите и държат на собствените си идеи.

Червено
Ефектът на този цвят е много странен. Тъмно червеното създава впечатление за сериозност и достойнство едновременно. Червеното в своята по-ярка и светла версия има способността да привлича около. Ако това е нашият любим цвят, имаме силна и оптимистична личност. Понякога действаме импулсивно и може да съжаляваме, че сме прибързали да кажем или направим нещо.

Снимка 359844

Източник: iStock

Розово
Цветът се ражда от комбинацията на червено и бяло, които са психологически противоположни. Междинният цвят има качествата на двата, но поддържа свой собствен характер. Ако розовото е нашият цвят, ние сме невинни, забавни и романтични натури, които мразим самотата.

Лилаво
Цветът на зрялостта и опита. Светлото лилаво изразява дълбочина, мистерия, меланхолия и интуиция. Тъмната му версия символизира разкош и достойнство. Ако предпочитаме лилаво, то ние сме чувствителни, подредени и сантиментални.

Оранжево
Има качествата на жълто и червено, защото е смесица от двата цвята. Оранжевото е цветът на енергията и изразява ентусиазъм, страст и еуфория. Ако си падаме по оранжевото, ни харесва да сме заобиколени от много хора и избягваме самотата. Предприемчиви и атлетични натури, които обичат конкуренцията.

Снимка 359850

Източник: iStock

Зелено
Утешителен цвят, който балансира емоциите и ни навява чувство на удоволствие. Ако харесваме зелено, сме от хората, които запазват спокойствие, без значение какво се случва. Нуждаем се обаче от признанието на другите, тъй като сме много нерешителни. Обичаме винаги да сме заобиколени от хора и сме мили към тези, които са на наша страна.

Черно
Ако бялото е началото, то черното е краят - всичко свършва в него. Хората с предпочитания към черния цвят обичат нещата да са под контрол и са много несигурни емоционално. Характерно за тези натури е и постоянството, с което в крайна сметка успяват да постигнат целите си.