Благодарение на високото си съдържание на фибри и други полезни хранителни вещества, кафявият ориз се слави като по-здравословната алтернатива на белия. Скорошно проучване обаче показва, че именно кафявият ориз може да се окаже дори вреден за здравето.
След като изследователи са анализирали данните от проби от ориз, са установили, че кафявият ориз съдържа 24% повече арсен и 40% повече неорганичен арсен (известен канцероген) в сравнение с белия.
Не е тайна, че повишената консумация на този токсичен химикал може да доведе до различни здравословни проблеми. Сред тях са кожни проблеми, проблеми с храносмилането, както и повишен риск от диабет, рак и сърдечно-съдови заболявания.
Досегът на организма с арсен при деца, особено в ранна детска възраст, пък е свързан с отрицателни въздействия върху когнитивното развитие и повишена смъртност при подрастващи.

Източник: iStock
Обяснението за по-високите нива на арсен в кафявия ориз се крие в концентрацията на токсичния елемент във външните слоеве на зърното. Те се задържат в кафявия ориз, но се отстраняват по време на обработката на белия ориз. По този начин кафявият ориз наистина може да ни предложи повече фибри и хранителни вещества, когато го консумираме, но в същото време чрез него в организма ни може да попадне и арсен.
И все пак, успокояващо е да знаем, че в проучването си изследователите не са забелязали завишени нива на арсен, които да представляват тревога относно възможни негативни последици за здравето.
Предвид това, те не съветват да изключим кафявия ориз изцяло от менюто си. Вместо това препоръчват да разнообразяваме видовете зърнени култури, които консумираме.
Също така е добре да използваме и методи за приготвянето на ориз, които могат да намалят съдържанието на арсен. Препоръчително е да изплакваме старателно ориза и да го готвим в достатъчно количество вода, пише New York Post.