Оризът е една от най-непретенциозните, подлежащи на хиляди вариации и евтини храни в света. Присъства почти във всяка кухня и почти всеки може да го сготви... Или поне така си мислим. Оказва се, че неправилното му приготовление може да доведе до сериозен риск за здравето.

Кой е най-здравословният ориз

Кой е най-здравословният ориз

И защо да не избираме само между бял и кафяв

Защото оризът съдържа високи нива на арсеник - отровен химикал, който попада в него чрез индустриалните торове и пестицидите, които се задържат в земята, в която е гледан, в продължение на десетилетия.

Когато този химикал редовно попада в тялото, той може да доведе до редица здравословни проблеми като сърдечни болести, диабет, ракови заболявания, забавено развитие. Изследванията показват, че за премахването му от ориза е ключов начина, по който готвим зърнената култура.

Снимка 673687

Източник: iStock

Варенето му в по-голямо количество вода, която се изхвърля, след като се е сварил или накисването му във вода за едно денонощие преди готвенето му са най-сигурните начини за това да сме сигурни, че консумираме "безопасен" ориз.

Ето и най-подходящият метод за готвене на ориз, който елиминира най-голямо количество арсеник от него според проф. Анди Меарг от Университета Куинс в Белфаст, който той споделя пред ВВС.

Снимка 673688

Източник: iStock

Измерваме желаното количество ориз. Накисваме го в повече вода за една нощ. След това изхвърляме водата и мием ориза, докато изтичащата вода не е напълно бистра. Отцеждаме и готвим ориза с вода в съотношение 1:5. Оставяме да къкри на слаб огън под похлупак за 10-15 минути без да отхлупваме. Разбъркваме ориза преди сервиране с вилица.