Тичането е най-лесният и достъпен начин да поддържаме форма и да покриваме препоръките за задължителна физическа активност. За него не ни трябва много, но ако имаме други цели, освен да се чувстваме добре, може би трябва да го комбинираме и с друг вид тренировка.

Тичане - на пътека вкъщи или навън сред природата

Къде да тичаме за видими резултати

Не само времето, но и мястото има значение

Виждали сме много професионални състезатели по спринт и бягане, които изглеждат мускулести и доста изчистени откъм мазнини. И логичният въпрос е дали този ефект се постига само с много тичане и как то влияе на мускулатурата на тялото. А отговорът търсим в науката.

Според изследване от 2017г., проведено в Taylor University, "аеробните упражнения са ефективен начин на дейност за увеличаване на целия мускулен размер на квадрицепсите". Бягането обаче често е с едно темпо и едно и също натоварване, което не може да развие мускулите в степен, която вероятно ни се иска.

Снимка 547746

Източник: iStock

Ако това ни е целта, трябва да включим в тренировъчната си програма и спринт, упражнения за различни мускулни групи, както и HIIT тренировки. Разбира се, нуждаем се и от достатъчно почивка и балансирано хранене с голям прием на протеин.

Времето на изграждане на мускули също е строго индивидуално и зависи от редица фактори. В най-общите случаи учените казват, че са необходими от шест до 10 седмици в зависимост от това как, какво и колко тренираме, предава Live Science.

Снимка 547747

Източник: iStock

Скелетните мускули, които работят по време на бягане, имат два вида влакна - бързо- и бавносвиващи се. Първите ни дават голяма сила за малко време - те са по-развити при спринтьорите. Вторите са по-устойчиви на умора и гарантират издръжливост за по-дълго. Затова и са по-добре развити при бегачите на дълги разстояние.

Казеин, трупане на мускули и защо се препоръчва консумацията на протеин преди лягане

Как да трупаме мускули, докато спим

С тази напитка преди лягане

Разликите в акцентирането и развиването на конкретен вид влакна са причината спринтьорите да изглеждат с по-добре изразени мускули от останалите си колеги. А и да не забравяме, че бягането, било то бавно или бързо, развива мускулите само в долната част на тялото. Така че, ако не сме професионални спортисти, по-добре да го комбинираме и с друг вид тренировки.