Mедицински доказан факт е, че тичането е от полза за нашето здраве. Колкото и трудно да изглежда, все пак е добра идея да го правим от време на време.

Това обаче поражда един дебат - дали да бягаме на закрито на пътека, или навън. И ако е навън, къде точно е най-добре го правим. Изглежда, че този въпрос вече има ясен отговор.

Тичане в планината

Какво трябва да знаем преди да тичаме в планината

Подготовка и ползи

Според GQ най-доброто място за тичане е навън, но не в градски условия, а по малките черни пътища, използвани обикновено от бегачи, велосипедисти и други ентусиасти, които обичат да се упражняват сред природата.

Според цитираните от списанието експертите причината се крие във факта, че тялото ни е принудено да се приспособи към многото неочаквани елементи на бягането по по-трудните пътеки.

Снимка 347004

Източник: iStock

Независимо дали става въпрос за паднали клони или листа, чакъл, локви, скали или дървесни корени, трябва да се адаптираме бързо към такива трудности по трасето, които произтичат от бягането по необлагородени терени. А и в търсене на начин да се справим с такива препятствия, добавяме и други малки упражнения като например скачане. И накрая, ще бъдем по-малко съсредоточени върху това колко сме избягали и повече върху това как точно тичаме.

Колкото и примамливо да изглежда, бягането по черни пътища си има и един недостатък - по-голяма вероятност да се нараним. Това е разбираема загриженост, която не бива да се отхвърля като глупост и със сигурност е нужно повече внимание.

Но най-голямото предимство при такова тичане е, че помага на мускулите да станат по-силни, защото тялото ни придобива контрол и координация, които липсват при тичането на други места. Този ключов аспект, обясняват експертите, е нещото, което ще укрепи нашето тяло.

Снимка 370405

Източник: iStock

Учените съветват и нещо друго, което ще изненада доста хора, а именно да не слушаме музика, докато тичаме по необлагороден терен. Трябва да се съсредоточим върху задачата и да не се разсейваме, за да не се нараним. Просто да тичаме, да преодоляваме препятствията и да се наслаждаваме на природата.

Да слушаме ли музика, докато тичаме

Да слушаме ли музика, докато тичаме

Защо да излезем без слушалки и телефон