Има редица качества, които жената търси в един мъж, и щедростта за мнозина е сред водещите. Разбира се, никоя дама няма да хареса стиснат мъж, който не иска да плати сметката на първата среща, представяйки си, че и за първата им годишнина подарък надали ще получи.

Изневярата, мъжете, жените и изненадващите причини кой защо го прави

Изневярата не е това, което беше

Експертка по изневерите ни обърка представите

Оказва се обаче, че това колко е склонен да даде един мъж за любимата си жена е свързано не само с възпитанието му и вижданията за живота, но и с биохимията на организма.

Психолози от Китай и Швейцария анализират и откриват връзка между тестостерона и склонността на мъжете да проявяват щедрост. Според техния извод, колкото по-високи са нивата на хормона, толкова по-стиснати и егоистични са представителите на силния пол.

Снимка 523024

Източник: iStock

Учените измерват мозъчната активност на мъжете в ситуации, в които трябва да решат дали да бъдат щедри или егоисти. Тези участници в експеримента, на които е дадена доза тестостерон три часа по-рано, са по-склонни да изберат варианта, изгоден за тях - да дарят по-малка сума например.

Освен това е установено, че тестостеронът намалява активността в тази мозъчна област, за която е известно, че участва в обмислянето на благосъстоянието на другите хора, особено ако не ги усещаме близки.

Допаминът, серотонинът и ефектът на двата хормона върху начина ни на живот

Допамин и серотонин - защо не можем без тях

Каква е ролята на хормоните на щастието

И това потвърждава отдавна известната теза, те мъжкият хормон е свързан с по-агресивно поведение както при хората, така и при животните, предава Daily Mail.